◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro26.04.2024

Cui îi folosește creșterea vârstei de pensionare?

Franța este măcinată de mulți ani de conflictul generat de ideea prelungirii vârstei de pensionare. Dincolo de forța emblematică pe care sindicatele franceze au reușit s-o păstreze într-o lume în care mișcarea sindicală a scăzut mult în influență sunt de remarcat efectele asupra populației a acestei măsuri. Pe de o parte, există argumentele guvernelor, care invocă îmbătrânirea, scăderea natalității și nesustenabilitatea sistemelor de pensii – matematică simplă, cum afirmă atâția oficiali – iar pe de altă parte, există scăderea abruptă, dovedită, a nivelului de trai al vârstnicilor care apucă pensia într-o societate globală marcată de inechități îngrozitoare, în care crizele pe care nu le-a generat această categorie de vârstă se succed la intervale tot mai scurte și ale căror efecte acești oameni le suportă direct.

Parlamentari ai UE – de stânga, este adevărat… – avertizează că o creștere „sistematică” a vârstei de pensionare a dus deja la o scădere generală a nivelului de trai al pensionarilor. În Franța, de pildă, reforma pensiilor este considerată o poartă către precaritatea bătrâneții, iar motivele acestei împotriviri la nivelul întregii societăți franceze sunt argumentate cu un exemplu de stat bogat, Germania, performantă economic și capabilă să-și susțină cetățenii, dar în care, totuși, unul din cinci pensionari este în sărăcie, iar vârsta de pensionare crește treptat, până la 67 de ani. De asemenea, ratele riscului de sărăcie s-au triplat în Țările de Jos ca urmare a creșterii vârstei de pensionare, care urmează să atingă 67 de ani în 2025.

Și Marea Britanie a decis prelungirea vârstei de pensionare. Dar International Longevity Centre atrage atenția că asta înseamnă, printre altele, înrăutățirea sănătății celor deja bolnavi (un studiu anterior evidenția faptul că persoanele cu sănătate precară s-au recuperat în bună măsură după pensionare…), agravarea crizei în Asistența Socială, creșterea ratei de mortalitate a celor angajați în cele mai solicitante ocupații (studiul WHIP-Health a constatat că fiecare an suplimentar de angajare la vârste mai înaintate a crescut cu două procente riscul de spitalizare pentru infarct miocardic sau accident vascular cerebral).

Peste Ocean, în rândul populației în vârstă (persoane cu vârsta de 65 de ani și peste) din SUA, deși rata sărăciei a scăzut, în general, pentru populația în vârstă din majoritatea grupurilor demografice, persoanele cu vârsta de 80 de ani și peste au o rată a sărăciei mai mare decât alte persoane în vârstă, arată datele publicate de Congressional Research Service în lucrarea „Poverty Among the Population Aged 65 and Older”.

De altfel, nici specialiștii nu mai cred în efectele benefice ale creșterii vârstei de pensionare. Patrick Artus, economist-șef al Natixis Bank, susține că schimbarea va avea efecte „nesemnificative” asupra economiei și a ocupării forței de muncă pentru vârstnici în Franța.

Până la urmă, devine limpede, prin eliminare, cui folosește în realitate măsura decisă de „gulerele albe” care populează Parlamentele. Iar cele câteva excepții de state în care vârstnicii sunt liniștiți, demni și prosperi, nu fac decât să confirme regula.

Roxana Istudor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *