◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.04.2024

Ajutor internațional pentru jurnaliștii croați, în procesele de intimidare SLAPP

Telegram.hr a anunțat că donația de 10.000 de euro de la Centrul European pentru Libertatea Presei ECPMF pentru a lupta împotriva valului de SLAPP – procese strategice împotriva participării publice – care au devenit o problemă din ce în ce mai mare pentru mass-media din Croația – transmite „un mesaj puternic că există instituții internaționale pe care ne putem baza”. Centrul European pentru Libertatea Presei ECPMF a oferit instituției de presă croate Telegram.hr 10.000 de euro pentru a lupta împotriva a peste 60 de SLAPP. „Suntem bucuroși să putem sprijini Telegram în Croația cu 10.000 de euro în lupta lor împotriva a peste 60 de procese abusive, prin proiectul nostru Media Freedom Rapid Response MFRR. Presa și jurnaliștii ar trebui să-și petreacă timpul, energia și resursele pentru a trage puterea la răspundere. Strategia de a-i ține ocupați la tribunal și, prin urmare, departe de munca lor zilnică va eșua în cele din urmă”, a declarat Flutura Kusari, consilier juridic principal la ECPMF, citată de BalkanInsight.

Asociația Jurnaliştilor Croați, HND, a efectuat un sondaj cu privire la procesele SLAPP în ultimii patru ani. În prezent, în Croația, se spune că există cel puțin 951 de procese active împotriva instituțiilor de presă și jurnaliștilor, de la care reclamanții cer peste 10 milioane de euro. „HND ajută cât de mult poate, avem mai mulți avocați care ajută pro bono. HND efectuează un sondaj asupra proceselor în fiecare an, dar mă tem că acesta nu este numărul final, deoarece unele mass-media nu au furnizat date. Specificul Croației este, de asemenea, că reclamanții sunt adesea oameni din viața publică și politică, inclusiv politicieni și judecători”, a declarat Hrvoje Zovko, președintele HND.

Jelena Pavic Valentic, redactor-șef Telegram.hr, a declarat că este prima dată când jurnaliștii primesc acest tip de ajutor: „Pe lângă faptul că suma declarată ne va ajuta în mod specific, în ceea ce privește plata cheltuielilor de judecată, mișcarea ECPMF este și un mesaj puternic pentru jurnaliștii și editorii Telegram că există instituții internaționale pe care putem conta. Sunt convins că astfel de mișcări vor dăuna celor care le fac”. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *