◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro23.07.2024

Rolul femeilor în Biserica Catolică

Femeile au votat pentru prima dată în Sinodul Episcopilor

La reuniunea episcopilor, care a început pe 4 octombrie 2023 la Roma, în timp ce Vaticanul încearcă să abordeze unele dintre cele mai spinoase probleme ale Bisericii într-o agendă care-i tulbură pe mulți conservatori, într-o mișcare fără precedent, Papa Francisc a aprobat modificări ale normelor care guvernează Sinodul Episcopilor, deschizând calea pentru ca femeile să dețină 54 din cele 365 de voturi (https://cursdeguvernare.ro/reuniune-istorica-la-vatican-femeile-voteaza-pentru-prima-oara-in-sfantul-sinod.html): Sinodul, care s-a desfășurat timp de trei săptămâni, cu ușile închise, a adunat sute de delegați chemați să aprofundeze problemele fierbinți cu care se confruntă Biserica. În loc să se concentreze pe un singur subiect, așa cum se întâmplă de obicei, agenda acestui sinod a abordat problema generală a modului în care Biserica Catolică poate fi mai incluzivă. Discuțiile s-au încheiat cu un vot asupra unor propuneri specifice, care apoi au fost înaintate Papei pentru a fi luate în considerare în următorii ani.

Femeile sunt vitale pentru o mare parte din munca Bisericii, de la predarea în școlile catolice până la personalul spitalelor catolice, însă Biserica continuă să le interzică să devină preoți sau să acceseze cele mai înalte trepte de putere. Papa Francisc a luat măsuri incipiente pentru a rezolva acest dezechilibru, numind mai multe femei în funcții de rang înalt din Vatican. Msai mulți progresiști din Biserică și-au exprimat speranța că Sinodul ar putea fi esențial în a deschide calea pentru ca femeile să devină în cele din urmă preoți. Agenda Sinodului, care solicită pași concreți pentru promovarea femeilor în roluri de luare a deciziilor și „incluziunea radicală” a catolicilor LGBTQ+ și a altora care au fost marginalizați de Biserică, a zguduit facțiunile conservatoare.

Răspunzând unui grup de cardinali care i-au cerut claritate în chestiunea cuplurilor gay, Papa Francisc a spus că orice cerere de binecuvântare ar trebui tratată cu „caritate pastorală”. „Nu putem fi judecători care doar neagă, resping și exclud”. Papa a adăugat, totuși, că Biserica încă consideră relațiile între persoane de același sex „obiectiv păcătoase” și nu recunoaște căsătoria între persoane de același sex. În Biserica Catolică, o binecuvântare este o rugăciune care cere lui Dumnezeu să privească cu bine persoana sau oamenii care sunt binecuvântați. Episcopii din mai multe țări, inclusiv Belgia și Germania, au început să permită preoților să binecuvânteze cuplurile de același sex, iar poziția autorităților Bisericii a rămas neclară.

 

Rolul femeilor în ierarhia Bisericii Catolice

La încheierea unei întâlniri de trei săptămâni la Vatican despre viitorul Bisericii Catolice, un grup de călugărițe a vorbit jurnaliștilor despre munca lor în Biserica catolică, despre importanța rolurilor lor și despre frustrările lor față de limitări (Nuns reflect on their position in the Catholic church at Vatican Synod (msn.com), postat pe 23 octombrie 2023): grupul de călugărițe și-au exprimat speranța că Sinodul Episcopilor și Papa Francisc ar putea aduce o schimbare în ierarhia Vaticanului; reuniunea Sinodului Vaticanului s-a încheiat pe 27 octombrie 2023, iar Vaticanul urmează să publice documentul de încheiere – mulți se întreabă ce se va decide cu privire la rolul femeile în ierarhia Bisericii Catolice și rolul catolicilor LGBTQ+.

Sora Mary John Kudiyiruppil, vice-secretar executiv al Uniunii Internaționale a Superiorilor Generali, a declarat că a auzit vești pozitive de la cele cinci surori din organizația ei care au participat la discuții: „Văd că este din ce în ce mai bine. Dar au existat momente cu adevărat de frustrare în care am simțit că, în general, suntem conduse de ierarhia masculină”. Ea a adăugat că organizația ei face parte din Biserica Catolică, așa că trebuie să lucreze pentru o schimbare din interior.

Există 365 de membri cu drept de vot, inclusiv Papa, care participă la Sinodul Bisericii Catolice, dintre care 54 sunt femei; pentru prima dată în Istoria Bisericii Catolice, la acest Sinod, femeile și laicii au putut vota propuneri specifice alături de episcopi, o schimbare radicală în ierarhia Bisericii Catolice. Sinodul din octombrie 2023 a fost punctul culminant al unui studiu fără precedent de doi ani al catolicilor de rang înalt despre speranțele lor pentru viitorul Bisericii Catolice.

Femeile s-au plâns de multă vreme că sunt tratate ca cetățeni de clasa a doua în Biserica Catolică, excluse de la preoție și de la cele mai înalte trepte de putere, fiind totuși responsabile pentru cea mai mare parte a lucrării Bisericii – predarea în școlile catolice, conducerea spitalelor catolice și transmiterea credinței la următorele generații.

 

 Emilian M. Dobrescu

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *