◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.02.2024

Gestionarea crizei migrației în UE: ziduri, garduri, supraveghere…

Miniștrii UE sunt gata să finanțeze ziduri, garduri și sârmă ghimpată în țări terțe pentru a preveni plecările migranților și pentru a spori supravegherea la frontierele UE, ca parte a unui mecanism de „solidaritate” a migrației, potrivit negocierilor cu ușile închise dintre parlamentarii UE, relatează Euractiv.

Pactul privind migrația este un grup de dosare legislative care va stabili un nou regim de gestionare a migrației în UE, dacă se ajunge la un acord înainte de sfârșitul acestui mandat. Cu negocierile încă în desfășurare, Regulamentul privind gestionarea migrației în materie de azil (RAMM) a fost cel mai discutat dosar al pactului privind migrația în dezbaterile publice și mass-media. RAMM va pune în aplicare reguli de „solidaritate” atunci când una sau mai multe țări se confruntă cu dificultăți în gestionarea unui număr mare de migranți care sosesc pe teritoriul lor.

În propunerile făcute de miniștrii și europarlamentarii UE, RAMM ar include un „pol de solidaritate” care va aduna informații despre modul în care „țările contributive” vor ajuta statele membre în dificultate, ca punct focal al mecanismului.

În acest moment, Comisia Europeană și miniștrii UE sunt dispuși să păstreze deciziile privind solidaritatea (cine face contribuțiile și cum) ca informații clasificate, un oficial de vârf al Comisiei explicând că dezvăluirea publică a unor astfel de informații ar putea fi un „factor de atracție” pentru migranți.

Un alt punct în discuție este relocarea declanșată de reîntregirea familiei. Potrivit ultimelor negocieri, miniștrii UE nu doresc să recunoască frații ca beneficiari ai reîntregirii familiei. „Liderii europeni încearcă să restricționeze accesul la reunirea familiei, excluzând familiile care locuiesc legal în UE fără protecție internațională”, a declarat pentru Euractiv Federica Toscano, de la organizația Salvați Copiii.

Un alt dosar este regulamentul de management al crizelor, care ar declanșa un mecanism care pune în aplicare un set de reguli atunci când există o situație de „criză”.

Comisia Europeană, dar în special statele membre ale UE, vor avea probabil puteri decizionale importante în guvernarea gestionării crizelor.

În situație de criză se vor aplica proceduri de urgență la frontieră. Organizațiile societății civile spun că procedurile de urgență vor fi în detrimentul solicitanților de azil, deoarece garanțiile pentru persoanele care caută protecție vor fi reduse.

Un alt dosar cheie este Regulamentul privind procedura de azil, care ar reglementa procedurile de frontieră pentru unele categorii de persoane la nivelul UE. Această procedură la frontieră ar fi obligatorie pentru solicitanții care au mai puțin de 20% din rata de recunoaștere (a protecției internaționale), toți solicitanții etichetați drept „risc de securitate” (inclusiv minorii neînsoțiți) și solicitanții care „induc în eroare” autoritățile.

Președinția spaniolă a Consiliului UE își propune ca întregul pachet să fie aprobat înainte de expirarea mandatului său la sfârșitul anului. Cu toate acestea, există încă multe puncte deschise care ar putea amâna un acord până la începutul anului 2024 și viitoarea Președinție belgiană. (redacția UZPR)

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *