◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro13.07.2024

Bulgaria, campioană europeană la costul asistenței medicale private

Statul bulgar cheltuiește cel mai mic procent din produsul său intern brut pentru asistența medicală dintre țările UE, ceea ce duce la coplăți private uriașe pentru tratamentul cetățenilor bulgari și la conflicte în sistemul de sănătate, potrivit unei investigații a Euractiv.

Datele Asociației Bulgare pentru Protecția Pacienților arată că țările UE cheltuiesc în medie 9% din PIB pentru asistența medicală. Bulgaria este aproape de acest nivel al costurilor de îngrijire a sănătății, dar jumătate din acești bani sunt plătiți de cetățeni.

Peste 60% dintre bulgari nu cred că este posibil să obțină servicii medicale bune și tratament fără plată, iar alți 45% sunt convinși că acest lucru este posibil doar dacă o persoană are legături în cercurile medicale.

Acestea sunt câteva dintre rezultatele unui sondaj reprezentativ la scară largă al opiniei publice despre sistemul de sănătate din Bulgaria, realizat de Centrul Național pentru Cercetare Parlamentară.

Ministerul Sănătății a declarat pentru Euractiv că lucrează pentru a reduce practica larg răspândită a coplăților private pentru tratament, pe care pacienții le-au plătit deja prin contribuțiile la sănătate.

Sistemul de sănătate din Bulgaria funcționează pe bază de solidaritate, iar contribuțiile la sănătate sunt de 8% din salariu.

În spitalele private, pacienții plătesc adesea taxe mari pentru serviciile administrative pentru examenele plătite altfel de către Fondul Național de Asigurări de Sănătate (NHIF), de exemplu, pentru procesarea documentelor lor de către NHIF sau pentru emiterea unei note de scuză pentru concediu școlar sau medical.

Coplățile mai mari se fac atunci când, dintr-un anumit motiv, spitalele și medicii de familie subvenționați de stat nu își pot îndeplini obligațiile, astfel încât pacienții sunt împinși la examinări private și coplăți pentru operații și medicamente.

Ministrul Sănătății, Hristo Hinkov, a spus că sumele alocate pentru sănătate cresc la 4,9 miliarde de euro în bugetul de anul viitor. El a subliniat că contribuția la sănătate din Bulgaria este cea mai mică din Uniunea Europeană, în timp ce există un sistem spitalicesc paralel și pacienții plătesc aproape 50% din costurile tratamentului. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *