◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro18.04.2024

Festivitatea de premiere a Concursului literar „Nașterea Domnului – prilej de bucurie sfântă”

Duminică, 18 decembrie, în biserica Parohiei „Sfântul Mare Mucenic Mina”, din Buzău, a avut loc festivitatea de premiere a participanților la Concursul literar „Nașterea Domnului – prilej de bucurie sfântă”, organizat de unitatea de cult menționată, în colaborare cu Școala Gimnazială „George Emil Palade” din Buzău, filiala Buzău a Ligii Scriitorilor din România, Revistele „Origini”, Literadura și „Caietele de la Țintești”, Asociația „RENAȘTEREA BUZOIANĂ” și în parteneriat media cu Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România.

Competiția, aflată la prima ediție în acest format a fost destinată copiilor, iar tema ei, „Acasă de Crăciun”, a îndemnat concurenți din toată țara să își demonstreze talentul literar, fiind primite pe adresa organizatorului 114 creații în poezie și proză. Juriul (alcătuit din Tudor Cicu – Președinte, critic literar, membru al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Dobrogea; Elena Căpățînă – poetă și prozatoare, președintele Filialei Buzău a Asociației Liga Scriitorilor și membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România; Teo Cabel – poet și publicist, redactor-șef al revistei „Literadura”) a avut o misiune grea, hotărând premierea participanților cu diplome de merit, onoare și excelență, în funcție de calitatea lucrărilor.

Au fost acordate și distincții speciale, după cum urmează: Premiul Revistei „Caietele de la Țintești” și trei premii ale Revistei „Origini” – ambele constând în cărți și publicații; Premiul filialei Buzău a Ligii Scriitorilor din România; Premiul Revistei „Literadura”; Premiul Asociația „RENAȘTEREA BUZOIANĂ”; Premiul Președintelui juriului – toate acestea constând în cărți și sume de bani. Premiul „Acasă de Crăciun” și Premiul „Nașterea Domnului – prilej de bucurie sfântă” au fost decernate unor lucrări rătăcite, care nu au intrat, inițial, în concurs, dar care, pentru valoarea lor literară deosebită, au fost recompensate cu volume semnate de Președintele juriului și o sumă de bani oferită de organizatorul concursului. Parohia „Sfântul Mare Mucenic Mina” le-a oferit elevilor care au primit diploma de excelență cărți și reviste, una dintre lucrări fiind recompensată, de asemenea, financiar de către organizator.

Toți copiii participanți și profesorii coordonatori au primit în dar, pe lângă diplomă, mici cadouri dulci, din partea Parohiei „Sfântul Mare Mucenic Mina” și a organizatorului, dar și antologia concursului – publicată la Editura „Alchimia Cuvântului” Mogoșoaia și tipărită cu sprijinul Euro Print Company Buzău, ca urmare a unei foarte generoase sponsorizări. Atât diplomele, cât și antologia și invitațiile la eveniment au avut ca fundal desene realizate de copii talentați.

Festivitatea de premiere a fost însoțită de un moment literar-artistic specific sărbătorilor de iarnă, coordonat de domnul profesor Leon Rusu (Școala Gimnazială „George Emil Palade”) de inimoasa, neobosita doamnă profesor doctor Gina Miriam Agapie (Școala Gimnazială „Căpitan Aviator Mircea T. Bădulescu”) și de doamna profesoară Elena Lucia Carmen Marin (Liceul de Artă „Margareta Sterian”). Au fost prezenți copii, părinți și cadre didactice, în număr foarte mare, unii dintre ei sosind la Buzău, special pentru acest eveniment, din alte localități, cum ar fi: Râmnicu Sărat, Ploiești, București și Drăgășani. De asemenea, au poposit în lăcașul de cult personalități literare cunoscute pe plan național

După expunerea unei pilde cu adânci înțelesuri morale, privitoare la familie, îngăduință și bună înțelegere, criticul literar Tudor Cicu s-a declarat încântat de frumusețea lucrărilor publicate în antologie, arătând că organizatorul concursului a izbutit, prin acest proiect, crearea unei punți între mediul teologic și cel cultural-literar laic, atât de necesară în aceste vremuri tulburi. Organizatorul concursului și al festivității, pr. Alexandru Pripon, de la Parohia „Sfântul Mare Mucenic Mina” din Buzău, membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, a subliniat că „această manifestare ne-a adus pe toți, în număr atât de mare, aici, în biserică, «Acasă de Crăciun»”, felicitându-i pe toți micii autori, dar și pe profesorii coordonatori, pentru strădania depusă și rezultatele obținute.

Poeta și publicista Elena Căpățînă, după ce menționase, în prealabil, motivul ninsorilor de sărbători, prezent în majoritatea textelor participante la competiție, a remarcat, la finalul festivității, un mic miracol de Crăciun: afară ningea, ca în povești, parcă spre a îmbrățișa, cu frumusețea fulgilor grăbiți de nea, puritatea copiilor care au dăruit câteva ceasuri serbării unui moment minunat: Nașterea Domnului – prilej de bucurie sfântă.

 

pr. Alexandru Pripon

Parohia „Sf. Mare Mucenic Mina” din Buzău

Membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *