◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro01.12.2023

Lumea se mișcă frenetic

Averea globală

În 2023, averea globală crește cu cca 5%, ajungând la 267.000 de miliarde de dolari, se arată în Global Wealth Report 2023: Resetting the Course, realizat în august 2023 de băncile elvețiene UBS și Credit Suisse și editat de Boston Consulting Group (Resetting the Course. Cât de mare este averea globală? | Ziarul National, postat pe12 septembrie 2023): averea globală a scăzut în 2022 cu 4%, ajungând la 255.000 de miliarde de dolari, din cauza celei mai mari căderi a pieței bursiere din 2008 încoace și a crescut cu peste 10% în 2021, până la 264.000 de miliarde de dolari

Printre factorii care contribuie la revenirea bogăției în 2023 se numără îmbunătățirea perspectivelor macroeconomice, redeschiderea economică a Chinei, revenirea piețelor bursiere și creșterea în Orientul Mijlociu. Excepție sunt Emiratele Arabe Unite, care au înregistrând o creștere de 8% a averii globale, datorită prețurilor constant ridicate la petrol și gaze, listărilor puternice de oferte publice inițiale și unui aflux major de noi milionari și persoane cu averi mari.

Averea privată globală a scăzut pentru prima dată de la criza financiară din 2008, cu 11.300 de miliarde de dolari, ajungând la 454.400 de miliarde de dolari la sfârșitul lui 2022.

Potrivit aceluiaș raport, se preconizează că averea financiară globală va crește cu o rată anuală de 5,3%, până la 329.000 de miliarde de dolari, până la sfârșitul anului 2027, evoluție care va fi determinată de macroeconomie,  de crearea de noi milionari în diferite țări și de creșterea continuă a „banilor generaționali”, unde averea moștenită este transmisă mai departe.

 

Creșteri pe piața rezidențialelor de lux

Emiratul Dubai își menține poziția de top în clasament pentru al optulea trimestru consecutiv (https://www.theportugalnews.com/news/2023-09-01/luxury-property-market-continues-to-grow-in-lisbon/81004, postat pe 1 septembrie 2023): prețurile din Dubai au crescut cu 225% de când au atins un minim în trimestrul al treilea din 2020.

Tokyo (26,2%) și Manila (19,9%) ocupă pozițiile a doua și, respectiv, a treia în tabelul anual de creștere. Miami, Shanghai, Mumbai, Madrid și Nairobi preced capitala portugheză, Lisabona, unde prețurile au crescut cu doar 4,7%.

 

Munca nu mai este o prioritate

27% dintre oamenii din Marea Britanie nu cred că munca este o parte cheie a vieţii lor, potrivit unui sondaj realizat de King’s College London (https://cursdeguvernare.ro/munca-sa-fie-prioritate-top-in-viata.html, postat pe 9 septembrie 2023): în SUA, 75% dintre oameni au spus că munca este o parte importantă a vieţii lor, plasând ţara pe a patra cea mai de jos poziţie.

Adulţii din 24 de ţări din întreaga lume au fost chestionaţi în cercetare de către Institutul de politici de la King’s College din Londra. Cercetarea face parte din sondajul World Values, un sondaj social academic recunoscut la nivel mondial, care se desfăşoară din 1981.

În Regatul Unit al Marii Britanii, dar şi în SUA, doar o minoritate de oameni consideră că munca ar trebui să fie întotdeauna o prioritate de vârf, arată studiul prezentat. 22%, respectiv 28% dintre respondenţi, au fost de acord cu afirmaţia că munca ar trebui să fie întotdeauna pe primul loc, chiar dacă asta înseamnă că timpul liber este sacrificat.

Procentul celor care consideră munca o prioritate este mult mai mare în alte câteva economii majore, cum sunt Brazilia (96% din respondenți consideră umnca o prioritate majoră), Franţa (94%) şi China (87%). Filipine şi Indonezia sunt în fruntea clasamentului, 99% dintre persoanele chestionate în aceste ţări au spus că munca este foarte sau mai degrabă importantă pentru ei. Ele sunt urmate de Nigeria unde munca este important pentru 83% dintre persoanele chestionate, urmată de China cu 82%. Pe de altă parte 55% dintre americani spun că munca grea este crucială pentru a-ţi îmbunătăţi viaţa, în timp ce 34% au spus că atât norocul, cât şi efortul au jucat un rol. În China 58% dintre oameni spun că munca grea duce la o viaţă mai bună, în timp ce doar 16% dintre sud-coreeni sunt de acord că munca grea duce la o viaţă mai bună, 70% spunând că este nevoie şi de noroc.

 

Rezervele mondiale de gaze naturale

Federația Rusă se situează pe primul loc în lume cu rezerve dovedite de 37 de trilioane (mii de miliarde) m³ gaze naturale, pe locul secund se află Iranul cu 32 trilioane m³, iar pe locul 3 se situează Qatarul cu 24,7 trilioane m³ de gaze naturale.

SUA, care extrag şi exportă cea mai mare cantitate de gaze naturale din lume este a patra ţară din lume cu cele mai mari rezerve, 13, 6 trilioane m³; Turkmenistanul se clasează pe locul 5 cu 12, 6 trilioane m³ de gaze naturale.

În Europa, ţara cea mai bogată în zăcăminte de gaze naturale este Norvegia. Rezervele Norvegiei, ţara cu cele mai mari rezerve de gaze naturale din Europa, sunt de 1,5 trilioane m³. Însă această cantitate nu este sufiecintă pentru a asigura securitatea aprovizionării întregii Europe.

 

Emilian M. Dobrescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *