◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro

Organizațiile internaționale de presă cer acțiuni legale în cazul supravegherii secrete a unui reputat jurnalist cipriot

Renumitul jurnalist de investigație cipriot Makarios Drousiotis a fost supus intimidării, hărțuirii și supravegherii ani de zile. Într-o scrisoare comună adresată autorităților cipriote, mai multe organizații pentru libertatea presei solicită măsuri legale și garantarea unei anchete și a urmăririi penale.

În scrisoarea adresată Procurorului General al Republicii Cipru, George L. Savvides, ministrul Justiției și ordinii publice, Anna Koukidi-Prokopiou și șefului Poliției, Stylianos Papatheodorou, semnatarii – ARTICLE 19 Europe, Association of European Journalists (AEJ), European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF), European Federation of Journalists (EFJ), OBC Transeuropa (OBCT) și Reporters Without Borders (RSF) afirmă că „noi, organizațiile internaționale pentru libertatea presei și asociațiile jurnaliștilor subsemnate, suntem foarte îngrijorați de presupusa supraveghere a jurnalistului Makarios Drousiotis și de faptul că nu a existat o investigație promptă, adecvată sau amănunțită a chestiunii. În calitate de autorități responsabile, vă solicităm să acționați în cele din urmă și să asigurați o investigare și urmărire penală adecvată a celor responsabili pentru orice faptă ilicită”.

În ultimii ani, Drousiotis, un jurnalist de investigație cunoscut și citit pe scară largă, a publicat o serie de cărți în care a documentat corupția în guvernul cipriot. Începând din februarie 2018, Drousiotis ar fi fost spionat de guvernul cipriot folosind atât tehnici de interceptare, cât și programe spion, așa cum se documentează în Raportul Parlamentului European privind utilizarea Pegasus și a software-ului de supraveghere echivalent. La acea vreme, Drousiotis era asistentul comisarului UE cipriot Christos Stylianides. În paralel, el a investigat și legăturile financiare dintre președintele de atunci al Ciprului, Nicos Anastasiades, și oligarhii ruși.

Pe fondul dezvăluirilor din mass-media despre operațiunile Grupului NSO din Cipru și suspiciunilor exprimate de CitizenLab că țara a folosit tehnologii NSO, Drousiotis a observat mai multe indicii ale unei posibile infiltrării telefonului său cu programe spion Pegasus. În lunile următoare, Drousiotis s-a confruntat cu mai multe tentative de intimidare, inclusiv deconectarea camerelor de securitate de la domiciliul său și a fost urmărit de persoane necunoscute.

După ce a făcut publică povestea sa și a depus o plângere la poliția cipriotă, Drousiotis a contactat un expert în securitate privată care – fără să știe Drousiotis – pare să coopereze și la diferite proiecte cu guvernul cipriot. Expertul a instalat software pe computerul lui Drousiotis, care, fără consimțământul acestuia, a permis accesul de la distanță la toate arhivele și datele stocate pe mașină. Acestea includ informații sensibile care identifică sursele lui Drousiotis, ce doreau să rămână anonime.

În ciuda solicitărilor repetate adresate poliției cipriote, nu au fost raportate progrese în investigarea încălcării. Un laborator criminalistic din Țările de Jos, căruia i-au fost furnizate aceleași informații care au fost partajate cu poliția, a documentat în mod independent încălcarea securității, pe care Drousiotis a descris-o în cartea sa Mafia State: How the Gang Abolished the Rule of Law in Cyprus, publicată în septembrie 2022. „Este cu totul inacceptabil că, în ciuda plângerilor adresate autorităților și a urmăririlor repetate din partea Drousiotis și a reprezentanților săi, nu a existat niciun progres în investigarea și urmărirea penală a acestor acuzații grave. Intimidarea, hărțuirea și supravegherea secretă a reporterilor de investigație subminează rolul lor de pază și protecția surselor lor jurnalistice, care sunt esențiale într-o democrație funcțională. Vă solicităm să intensificați și să luați în sfârșit măsurile de investigație și măsurile de urmărire penală corespunzătoare. Respectând confidențialitatea anchetei, vă cerem să respectați transparența de bază a acesteia și să informați în mod corespunzător jurnalistul și publicul despre rezultate. Suntem solidari cu Drousiotis și vom continua să urmărim îndeaproape cazul”, arată organizațiile de apărare a drepturilor jurnaliștilor. (redacția UZPR)

Foto: Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *