Sindicatele mass-media din Kosovo l-au criticat pe deputatul partidului Vetevendosje, Fitore Pacolli, după ce a cerut guvernului să ia măsuri pentru a identifica investiţiile în mass-media, care ar fi „folosite pentru afaceri şi şantaj public”. „În ultimii ani s-au înregistrat investiții private mari în mass-media, prin care s-a creat posibilitatea de interferență și influență în unele mass-media majore și online, care sunt folosite în scopuri de afaceri și șantaj politic. Adunarea și guvernul trebuie să ia măsuri și să înțeleagă ce se întâmplă cu operațiunile mass-media, cu transparența și proprietatea lor”, a susținut politicianul.
După această declarație, Asociația Jurnaliştilor din Kosovo și Consiliul de Presă din Kosovo și-au exprimat îngrijorarea. „Apelul deschis al deputatului Pacolli pentru intervenția directă a guvernului pentru a controla mass-media este inacceptabil și reprezintă un pericol pentru libertatea presei în țară”, se arată într-o declaraţie comună a celor două organisme. Acestea au subliniat că orice încercare a guvernului de a exercita controlul asupra presei ar fi o mișcare inacceptabilă de a interveni în activitatea media și o amenințare serioasă din partea guvernului.
O altă organizație de presă, Safe Journalists, a condamnat, de asemenea, declarația deputatului Pacolli, considerând-o „control al guvernului asupra presei o amenințare la adresa libertății de exprimare și a democrației”.
După numeroase reacții similare din partea organizațiilor și a societății civile, deputatul Pacolli și-a apărat declarația distribuind o parte din recenta rezoluție a Parlamentului European, aprobată la 6 iulie 2022, care afirmă că mediul media din Kosovo a fost „denaturat” în ultimii ani, potrivit BalkanInsight.
Codul de etică pentru presa scrisă din Kosovo este un instrument de autoreglementare, pe care presa scrisă, inclusiv portalurile, trebuie să-l respecte.
Supravegherea Codului pentru posibile încălcări este efectuată de un organism de autoreglementare format din redactori-șefi și redactori ai presei membre ale acestui organism.
Comisia pentru presa scrisă este formată din mass-media. Televiziunile și posturile de radio sunt reglementate de legea privind mass-media independente.
Foto: pixabay.com
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.roAsociațiile jurnaliștilor din Kosovo condamnă apelul politic la controlul mass-media de către guvern
Articole recente
- O anchetă a International Press Institute dezvăluie amploarea sistemului de procese SLAPP, prin care sunt intimidați jurnaliștii
- Umor și satiră
- Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor şi Scriitorilor de Turism a premiat orașul Timișoara
- Jurnaliștii care acoperă protestele din Franța, atacați, intimidați, arestați
- Uniunea Europeană cu mai multe viteze Redivivus. Alocații cu găleata pentru fermierii din anumite state și cu țârâita pentru cei din România!
- Giganții Tech absorb aproape toată publicitatea online din Canada
- Relatarea din teren poate contracara dezinformarea despre războiul din Ucraina
- Un roman social și psihologic, cu protagonist „introvertit”. Iulian Chivu: „Indezirabil”
Contact
SEDIUL CENTRALBd. Gral. Gheorghe Magheru nr. 28-30, Sector 1, Bucureşti, Cod poștal: 010336, Oficiu Poştal 22
Telefon fix: 021.317.92.25
Telefon mobil: 0746.137.911 / 0746.137.914
Telefon legitimații: 0743.394.000
Telefon contabilitate: 0746.137.913
Fax: 021.313.06.72
Program de lucru:
LUNI – JOI 10.00 – 17.00
E-mail:
secretariat@uzp.org.ro
contact@uzp.org.ro
comunicare@uzp.org.ro
radiouzpr@uzp.org.ro
revista@uzp.org.ro
comisiadeatestare@uzp.org.ro
joda@uzp.org.ro
editura@uzp.org.ro