◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro24.04.2024

Descoperire neobișnuită în adâncurile Antarcticii: O particulă invizibilă venită din altă galaxie

Oamenii de știință de la laboratorul IceCube au anunțat recent o descoperire epocală: o particulă invizibilă denumită neutrino de mare energie a fost detectată sub gheața din Antarctica. Aceasta a calătorit 3,7 miliarde de ani-lumină până la Pământ și a fost depistată în septembrie 2017.

Cercetătorii din întreaga lume, care au lucrat la acest proiect, au fost capabili, în premieră, să stabilească traseul particulei, care a plecat dintr-o galaxie, aflată în stânga lui Orion, ce are în centrul său o gaură neagră, cunoscută sub numele de blazar.

Specialiștii în astronomie susțin că această descoperire va deschide o nouă eră in cunoașterea spațiului, cu ajutorul acestor particule. De asemenea, oamenii de știință au anunțat că este pentru prima oară în istorie, când s-a găsit originea acestei misterioase raze cosmice, potrivit revistei Science.

”Această identificare lansează un nou domeniu al astronomiei neutrinilor de mare energie, de la care așteptăm descoperiri uimitoare potrivit înțelegerii noastre a universului și a fizicii fundamentale, aici incluzând cum și unde se produc aceste particule de mare energie”, a declarat Doug Cowen, membru fondator al IceCube și profesor de fizică și astronomie la Penn State University din Statele Unite.

Trebuie menționat faptul că IceCube reprezintă un laborator de cercetări de la Polul Sud, inaugurat în anul 2010, care a fost conceput special pentru detectarea neutrinilor de mare energie.

Pentru aceasta, acolo în Antarctica au fost săpate 86 de găuri în gheață, fiecare dintre ele la o adâncime de 2,4 km, realizându-se o rețea de 5.160 de senzori situați într-un volum de 1 kilometru cub.

În momentul în care un neutrino, provenit din cosmos, ajunge în subsolul Antarcticii, el interacționează cu nucleul unui atom, creând o particulă secundară încărcată, producând un con de lumină albastră. Aceasta este detectata, înregistrată și cartografiată de senzorii laboratorului IceCube.

George Titus Albulescu/UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *