◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro

Vidul creat de absența știrilor locale este adesea umplut de războaie culturale

Pentru ca administrația locală să funcționeze corect, trebuie să existe un jurnalism local care să tragă la răspundere politicienii și factorii de decizie. Dar jurnalismul local s-a prăbușit în multe părți ale lumii. Acest lucru face mult mai dificil pentru cetățeni să se conecteze la viața civică, atât la nivel local, cât și național. Problemele locale care ar putea avea o semnificație mai largă nu sunt relatate, iar multe dintre efectele pe teren ale politicilor naționale sunt necunoscute. „Potrivit unor estimări, o treime din ziarele care existau în SUA în 2005 vor fi dispărut până în 2025. Aproximativ 70 milioane de americani trăiesc deja în deșerturi de știri sau o vor face în curând. În Regatul Unit, 320 de ziare locale s-au închis între 2009 și 2019. Firmele de private equity care au cumpărat organizații de știri tind să înrăutățească lucrurile. Mai degrabă decât să investească în jurnalism, se concentrează pe reducerea fără milă a dimensiunii redacțiilor și pe vânzarea clădirilor de ziare (dintre care multe sunt în locații profitabile din centrul orașului). Implicațiile pentru democrație nu sunt dezbătute. Oamenii de științe sociale care studiază problema au demonstrat în mod clar că un jurnalism mai puțin local duce la niveluri mai ridicate de corupție, subminează concurența politică și reduce implicarea cetățenilor”, sintetizează Jan-Werner Mueller, profesor la Universitatea Princeton.

Deoarece politicienii care reprezintă zonele rurale sau neglijate sunt supuși unei responsabilități mai reduse, efectele deciziilor lor asupra circumscripțiilor lor sunt, de asemenea, mai puțin probabil să fie investigate în mod corespunzător. „Înrăutățind lucrurile, vidul creat de absența știrilor locale este adesea umplut de războaie culturale, care pot fi la fel de ușor alimentate la nivel local de agenții care creează panică morală prin intermediul unor mijloace de propagandă concepute să arate ca organisme de știri. Când sunt inundați de propagandă prefațată drept reportaj, oamenii care trăiesc în deșerturile de știri nici nu realizează că sunt lipsiți de… știri”, adaugă Mueller.

 

Abordări inovatoare pentru o situație care poate deveni reversbilă

Sunt și câteva alternative la această situație. Potrivit latimes.com, un amestec de finanțare filantropică și voluntariat poate da naștere la inițiative inspiratoare, cum ar fi Report for America, care plasează oamenii în redacțiile locale pentru a acoperi probleme nerelatate.

„Țări precum Marea Britanie ar putea face mai ușor ca jurnalismul să se califice ca activitate caritabilă, iar guvernele de pretutindeni pot oferi granturi. Riscul creării de dependențe sau conflicte de interese este evitabil dacă există suficiente straturi între stat și beneficiarii banilor contribuabililor”, detaliază Mueller. Alte abordări inovatoare includ organizațiile de știri deținute de angajați și de comunitate. Philadelphia Inquirer, de exemplu, este condusă ca o corporație de beneficii publice și este deținută de un institut nonprofit dedicat revigorării jurnalismului local. State Newsroom, organizație nonprofit, se concentrează direct pe politicile la nivel de stat care îi afectează pe cetățeni în moduri care nu sunt evidente nici măcar pentru cei relativ bine informați. Rețelele de documentare antrenează și plătesc oameni care să relateze despre întâlnirile guvernamentale locale, care altfel ar rămâne neobservate. BBC, de exemplu, a colaborat cu ziarele locale pentru a crește cantitatea de reportaje locale, trimițând un semnal clar că deciziile de pe teren contează. „Planurile inovatoare de a permite ziarelor să negocieze pentru taxe de conținut de pe platforme mari precum Google au funcționat pentru companii media din Australia și ar putea să funcționeze în SUA”, conchide Mueller. (redacția UZPR)

Foto: Krzysztof Hepner/Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *