◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro

2023 Digital News Report. Mass-media tradiționale, surse princpale de informații economice în timpuri complicate

Documentul „2023 Digital News Report”, al Institutului Reuters, punctează, pe segmentul economic, faptul că „peste jumătate (52%) dintre cei chestionați declară că apelează la mass-media sau la surse specializate pentru informații despre finanțele personale și/sau economie, creatorii din social media (12%) jucând un rol relativ minor. Acest lucru consolidează datele anterioare, care arată că mass-media tradiționale joacă un rol mai important atunci când vremurile devin grele. Dar, ca și în cazul altor subiecte media pe care le-am explorat în trecut, constatăm că grupurile mai tinere sunt mult mai probabil să se bazeze pe rețelele de socializare și pe influenceri, în comparație cu persoanele de peste 55 de ani”.

În unele țări, experții în finanțe personale își conduc adesea propriile site-uri web sau canale. În Marea Britanie, de exemplu, fondatorul moneysavingexpert.com, Martin Lewis, a devenit un nume cunoscut, oferind sfaturi practice și făcând lobby la guvern pentru schimbări de politică. „Deși oamenii se bazează foarte mult pe mass-media pentru știri financiare și economice, o proporție semnificativă spun că le este greu să le înțeleagă. Acest lucru este valabil mai ales pentru persoanele care au cel mai mult nevoie de informații. În general, aproximativ o treime (30%) mărturisesc acest lucru, dintre cei mai afectați de criza costului vieții, femeile și cei cu venituri mai scăzute”, arată raportul, potrivit reutersinstitute.politics.ox.ac.uk.

 

Japonia și Finlanda, cei doi poli ai „deconectării” de știri

Pe de altă parte, spre deosebire de pandemia de COVID-19, nici criza costului vieții, nici războiul în curs din Ucraina nu au dus la o creștere susținută a consumului de știri. „Într-un grup mare de țări, datele sondajului nostru arată o scădere a consumului săptămânal în diferite surse de știri în ultimul an și un interes mai scăzut pentru știri în general. Interesul auto-declarat pentru știri este mai scăzut în rândul femeilor și al tinerilor, scăderile adesea cele mai mari în țările caracterizate de un nivel ridicat de polarizare politică. Unele piețe, cu mass-media stabilă, bine finanțată și încredere ridicată în instituții, cum ar fi Finlanda și Țările de Jos, par să fi depășit în mare măsură tendința, în timp ce piețele anterior stabile, cum ar fi Austria și Germania, încep să fie afectate. Aceste scăderi ale interesului pentru știri se reflectă în consumul mai scăzut de surse media tradiționale și online în majoritatea cazurilor. Proporția celor care spun că nu a consumat nicio știre în ultima săptămână din surse tradiționale sau online (tv, radio, presa scrisă, online sau social media) a crescut din nou în acest an, în toate țările”, precizează documentul. Cea mai mare proporție de utilizatori deconectați se găsește în Japonia (17%), Statele Unite (12%), Germania și Marea Britanie (9% fiecare). La polul opus se situează Finlanda (2%). (redacția UZPR)

Foto: unsplash.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *