◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro23.04.2024

Jurnaliștii americani, „foarte mândri” de munca lor

De la răsturnările economice ale erei digitale până la creșterea polarizării politice și pandemia de COVID-19, jurnalismul a fost într-o stare de tulburare de mulți ani. În timp ce jurnaliștii americani recunosc numeroasele provocări cu care se confruntă industria lor, ei continuă să exprime un grad înalt de satisfacție și împlinire în locurile lor de muncă, potrivit unui nou sondaj extins al Centrului de Cercetare Pew, efectuat pe aproape 12.000 de jurnaliști care lucrează din SUA.
Șapte din zece jurnaliști chestionați spun că sunt „foarte” sau „în mare măsură” mulțumiți de munca lor, iar o proporție identică spun că adesea se simt entuziasmați de ceea ce profesează. De asemenea, respondenții se declară fie „extrem”, fie „foarte” mândri de munca lor și afirmă că, dacă ar trebui să se întoarcă în timp, ar urma tot o carieră în industria știrilor. Totodată, aproximativ jumătate dintre jurnaliști mărturisesc că jobul are un impact pozitiv asupra bunăstării lor emoționale.
În același timp, însă, profesioniștii din domeniu recunosc provocările serioase în mass-media de știri. Atunci trebuie să-și descrie industria într-un singur cuvânt, aproape trei sferturi dintre cei chestionați (72%) folosesc un cuvânt cu conotații negative, cele mai frecvente răspunsuri fiind cuvintele care se referă la „luptă” și „haos”.
Sondajul a inclus 11.889 de jurnalişti din SUA, a fost realizat în perioada 16 februarie martie 2022 și a identificat câteva domenii specifice de îngrijorare pentru jurnalişti, inclusiv viitorul libertăţii presei, dezinformarea pe scară largă, polarizarea politică şi impactul reţelelor sociale.
Majoritatea jurnaliştilor declară că întâlnesc deseori dezinformare atunci când lucrează la o poveste.
Pe de altă parte, jurnaliștii își exprimă un sprijin larg pentru o altă normă a jurnalismului: păstrarea propriilor opinii în afara reportajelor. Aproximativ opt din zece jurnalişti chestionaţi (82%) spun că profesioniștii industriei știrilor ar trebui să facă acest lucru.
Chiar dacă recunosc tendințele audienței, jurnaliștii își exprimă îngrijorarea profundă cu privire la „sortarea” politică a obiceiurilor de consum de știri, trei sferturi dintre cei chestionați spunând că este o problemă majoră atunci când oamenii cu aceleași opinii politice își primesc știrile de la aceleași organizații de știri.
Rezultatele sondajului pun în evidență și faptul că jurnaliștii recunosc că publicul îi privește pe ei și munca lor cu profund scepticism.
În zilele noastre, mulți jurnaliști se conectează cu publicul prin intermediul rețelelor sociale și văd asta ca pe o sabie cu două tăișuri. Pe de o parte, 94% dintre jurnaliștii chestionați afirmă că folosesc rețelele sociale în munca lor şi percep faptul că acestea îi ajută să-și facă meseria. În același timp, însă, două treimi din toți jurnaliștii chestionați (67%) spun că rețelele sociale au un impact într-o măsură sau alta negativ asupra stării jurnalismului în ansamblu. În plus, aproximativ patru din zece jurnalişti (42%) spun că au suferit hărţuiri sau ameninţări legate de locul de muncă din partea unei persoane din afara propriei organizaţii în ultimul an, iar în cadrul acestui grup, o mare majoritate (78%) spun că hărţuirea a venit prin intermediul rețelelor sociale cel puțin o dată.
Un alt rezultat al cercetării a fost acela că în timp ce jurnaliştii mai tineri acordă cele mai mici note la diversitatea redacţiilor, jurnaliştii mai în vârstă sunt mai îngrijoraţi de viitorul libertăţii presei.

(Roxana Istudor / UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *