◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro12.10.2024

Masă rotundă pe tema Bioeconomiei. Întâlnirea agricultorilor cu inventatorii

În data de 11.06.2020, la invitația Forumului Inventatorilor Români, în sala de conferințe a companiei „ecoHornet” a avut loc o masă rotundă cu tema: „BIOECONOMIA – O ŞANSĂ  DE DEZVOLTARE DURABILĂ PENTRU ROMÂNIA” 

Au participat, prin reprezentanți, Forumul Inventatorilor Români (Dr. Alexandru Stănilă), Asociația Profesioniștilor Români (Dr. Florian Colceag), Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (Avram Fițiu, secretar de Stat), Academia de Stiințe Agricole și Silvice (Prof. Univ. Valeriu Tabără), Blocul Național Sindical (Dumitru Costin), Patronatul Investitorilor Autohtoni Români și Clusterul MedGreen (Iuliean Horneț), Cooperativa Dacia Unită (Mihai Iulian Cuculas), Clusterul Nord-Est (Perino Baraga), Asociația Producătorilor de Cânepă (Puiu Ioan), Asociatia SUNE (Manuela Drăghicescu), alți producatori agricoli și industriași cu interes în domeniu, ca și, din partea presei, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România și revista CERTITUDINEA (Miron Manega), INEDIT Tv (Silviu Alupei) și NATURAL TV (George Grosescu). 

      În cadrul discuțiilor s-au semnalat marile probleme ale agriculturii din țara noastră dar și efectele încălzirii globale. 

      Suprafețe mari, îngrijorătoare de teren, din diferite regiuni ale țării, sunt amenințate cu deșertificarea (DOBROGEA, OLTENIA, BANATUL, sudul MOLDOVEI) , ele fiind afectate atât de seceta cât şi de lipsa resurselor de apă; se constată scăderea fertilității solului în ultimii 10 ani, cu consecințe dramatice asupra culturilor actuale (în special cultura mare) care nu vor putea fi susținute pe termen lung din asigurări agricole, fără existența unui plan de combatere a creșterii temperaturilor medii anuale, susținut de toate guvernele lumii.

          În aceste conditii, oprirea încălzirii globale în contextul Dezvoltări Durabile, utilizarea Economiei Circulare și programele de BIOECONOMIE pot deveni soluții vitale și eficiente de salvare a agriculturii românești. Participanții la dezbateri, inventatori, producători agricoli, producători de tehnologii de echipamente au venit cu soluții tehnice pentru realizarea unei strategii naționale adevărate, de  refacere a fertilizării solului prin diferite mijloace tehnice, utilizând un întreg pachet tehnologic de soluții complementare, recunoscute pe plan mondial. 

          Toți participanții au subliniat necesitatea de alocare a unui buget național în cadrul proiectului european de BIOECONOMIE și utilizareaa tuturor surselor de finanțare interne, de stat și privat, precum și externe, rambursabile sau nerambursabile, pentru trecerea de urgență la realizarea practică a măsurilor necesare de salvare a agriculturii autohtone în folosul Țării dar și al Europei. 

             Au fost depistate și prezentate, în cadrul pachetului tehnologic, trei aspecte importante și aplicabile pe orice teren agricol, legate de ameliorarea și fertilizareaa solului:

1.Oprirea apei în sol 

       Prin folosirea biomasei excedentare ca sursă ecologică de ameliorator de sol, numit „Biochar”. Biocharul, este un cărbune activ, extras din masa lemnoasă sau vegetală, prin tratare termică controlată, în instalații de  piroliză (tratarea termică fără adaos de oxigen, cu obținerea a componentelor utile: combustibili, gaz de sinteză și biooil, o motorină inferioară și biochar).

      Biocharul creează mediul propice fertilizării solului prin absorbtia de apă, a nutrienților pentru plante și a climatului necesar dezvoltării rapide a microorganismelor în sol.

      Cercetătorii pedologi au demonstrat că cel mai fertil teren din lume a fost creat artificial de precolumbieni, sub formă empirică de obținere a cărbunelui de tip mangal, în Golful Mexic, în urmă cu 2.500 de ani. Noua soluție tehnologică de tratare termică în instalații tehnologice moderne de piroliză, autohtone, mobile chiar, ecologice, în flux continuu a biomasei excedentare, este o evoluție necesară pe plan global, pentru oprirea carbonului în sol și refacerea fertilizării, pentru o agricultură eficientă și reducerea riscurilor climatice asupra culturilor pe termen lung. 

       În același timp, se produce reducerea costurilor de producție.

  1. Fertilizarea solului cu fertilizatori naturali, bio, după o metodă de mare randament, cu soluție apoasă, obținute după o tehnologie aparte, practicată cu foarte mult succes în întreaga lume, mai ales în America Centrală. 
  2. Fertilizarea solului prin produse de microbiologie aplicată, în soluție apoasă, specifice tipului de sol. Aplicarea cu drone a fertilizatorilor de tipurile 2 și 3, aceasta fiind soluția cea mai economică și mai eficace. Producători de drone autohtoni au fost prezenți la discutii. Ca și potențiali producători de fertilizatori, după rețete aplicate pe mapamont. 
  3. Identificarea a noi tipuri de culturi cu potențial de creștere, cu soiuri românești tradiționale care ar putea deveni culturi industriale de valoare mare, în domenii noi unde cererea este în creștere și valoarea produsă pe hectar este net superioară, având și un potențial pentru export. 
  4. Irigațiile alternative reprezintă o zonă specifică ce trebuie dezvoltate progresiv, mai ales pe zonele de practicare a agriculturii de mare randament economic recunoscut. 

        Participanții au propus lansarea unui program național fertilizare a solului, cu un sistem de finanțare pe toate căile disponibile dedicat tuturor formelor de organizare a agricultorilor, pentru combaterea efectelor secetei, a fertilizării solului, an de an, progresiv, pe baza unei strategii adevărate, pe termen lung. În acest context au fost schițate grupuri de lucru, în parteneriat public privat, cu profesioniști pe fiecare domeniu, specialiști, pentru definitivarea acestei strategii nationale, pană la finele lunii septembrie.  

             Proiectele vor fi fundamentate științific de ASAS și de institutele specializate care vor participa în elaborarea documentelor de aplicare și în cadrul unor clustere la programul de cercetare dezvoltare împreună cu fermierii.

      Avem plăcerea sa anunțăm constituirea deja a unui prim grup de lucru, permanent pentru dezvoltarea bioeconomiei și adaptarea la schimbări climatice.

Toți participanții au exprimat dorința voluntară să își aducă aportul la rezolvarea aceastei probleme cu caracter primordial pentru Țară. 

       Vom reveni cu amănunte tehnice suplimentare în numărul viitor al editorialului nostru.

Alexandru STĂNILĂ 

Vicepreședinte Forumul Inventatorilor Români

certitudinea.ro







Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *