◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro21.06.2024

Prețul pe care îl plătesc jurnaliștii de investigație pentru dezvăluirile lor,
într-un nou docuumentar

Prețul pe care îl plătesc unii jurnaliști de investigație este reflectat în documentarul FRONTLINE, „A Dangerous Assignment: Uncovering Corruption in Maduro’s Venezuela”, care urmărește ancheta pe Armando.info dezvăluind o schemă transnațională despre care afirma că au beneficiat președintele Nicolas Maduro și alții, inclusiv un om de afaceri pe nume Alex Saab. Dezvăluirile i-au făcut pe jurnaliștii Joseph Poliszuk și Roberto Deniz ținte ale guvernului Maduro, cel de-al doilea plecând în exil – riscă închisoare dacă se întoarce vreodată în țara sa. Dar Deniz consideră că riscul a meritat. „Cel mai important lucru pe care îl arată acest documentar este că putem vedea natura reală a regimului lui Maduro. Toate acestea s-au întâmplat când Venezuela trecea prin cea mai gravă criză economică”, a declarat jurnalistul, pentru Voice of America.

Juan Ravell, regizorul documentarului, a spus că munca lui Deniz a fost ca o „poveste de detectiv” pe care s-a simțit obligat să o transforme într-un film: „Am vrut să vă arăt cum preia o sursă și o verifică cu o altă sursă – este vorba despre meșteșugul jurnalismului și despre riscuri”, a spus Ravell.

Investigația a dus la rezultate, inclusiv o arestare și sancțiuni împotriva lui Saab, despre care Trezoreria SUA a spus că a orchestrat o „rețea vastă de corupție” care i-a permis lui Maduro și guvernului său „să profite semnificativ de pe urma importurilor și distribuției de alimente”. Un procuror federal care l-a întâlnit pe Saab spune în documentar că omul de afaceri a recunoscut ulterior că a dat mită oficialilor guvernului venezuelen în legătură cu contractele cu alimente.

„Aceasta este o poveste a corupției, a cleptocrației, la o scară pe care lumea nu a văzut-o. Lucrurile pe care Saab le făcea în numele lui Maduro erau de neconceput”, a declarat Marshall Billingslea, fost oficial al Trezoreriei SUA, care a contribuit la construirea cazului împotriva lui Saab, pentru FRONTLINE.

Dar eforturile de a aduce acuzații împotriva celor presupusi implicați în schema coruptă au generat acuzații legale la adresa jurnaliștilor care au demascat-o. În 2021, o instanță penală din Caracas a emis un mandat de arestare pentru Deniz, sub acuzația de „incitare la ură”, care se pedepsește cu până la 20 de ani de închisoare. Oficialii i-au denunţat şi pe jurnalişti – potrivit voanews.com, procurorul general al Venezuelei a susținut recent că Armando.info a făcut parte dintr-o „structură media” care „a folosit extorcarea pentru a duce un război murdar împotriva guvernului”.

„Cel mai dificil lucru în a face această meserie este familia – nu le este ușor să înțeleagă cum continui. Dar ca jurnalist nu am de ales decât să continui”, spune Deniz. (redacția UZPR)

Foto: unsplash.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *