◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.04.2024

Presa yemenită, deținută de părți implicate în războiul din țară

Un raport publicat de Yemeni Journalist Syndicate (YJS) arată starea sumbră a presei n men. Documentul intitulat „Proprietatea mass-media și independența jurnalismului în Yemen” a analizat 365 de instituții media, inclusiv canale de televiziune, posturi de radio, ziare, reviste și site-uri web. Studiul arată că majoritatea covârșitoare a mass-media din Yemen este deținută direct sau indirect de părți implicate în războiul de opt ani din Yemen. Ea reflectă impactul devastator al războiului asupra presei din Yemen, subminând independența jurnalistică și drepturile sociale și profesionale ale jurnaliștilor.

Un fir comun al studiului care afectează majoritatea mass-media cercetate este lipsa de independență. Marea majoritate dintre organismele media sunt afiliate părților implicate în conflict. Acest lucru este deosebit de izbitor în cazul canalelor de televiziune, 23 din 26 de canale tv susținând părțile în conflict din Yemen, un instrument crucial folosit pentru ca fiecare dintre părți să-și propage punctele de vedere și ideile. Acest tipar apare și în posturile de radio, cu 42 din 60 de posturi afiliate partidelor în conflict, și în ziare, potrivit ifj.org.

Din 365 de instituții media, doar 200 de instituții mai funcționează; din cele 26 de canale TV, doar 22 mai funcționează; 54 de posturi de radio locale funcționează în continuare, în timp ce șase au încetat difuzarea. Site-urile de știri se confruntă cu o tendință similară și sunt, de asemenea, vizate de cenzură. Sectorul media cel mai grav afectat de această tendință de închidere sunt ziarele și revistele. Din 132 de ziare și reviste care existau înainte de conflict, 13 mai au ediții.

Războiul a avut, de asemenea, un impact direct asupra condițiilor de muncă ale jurnaliștilor din toate redacțiile. Raportul evidențiază că doar 40 de instituții de presă semnează contracte cu profesioniștii media, iar „contractele nu garantează toate drepturile economice, financiare și de asigurare ale jurnaliştilor şi nu oferă jurnaliştilor condiţii de muncă sigure”. (redacția UZPR)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *