◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Surse de energie care vor înlocui combustibilii fosili

Din anii 1800, combustibilii fosili au alimentat casele, școlile, locurile de muncă, clădirile guvernamentale, închisorile și întreprinderile de producție. Costul energiei regenerabile este în scădere și este posibil ca oamenii să renunțe complet la aceste surse în viitorul apropiat.
Energia solară este cea mai ecologică și prolifică sursă de energie regenerabilă în prezent, iar Statele Unite ale Americii dețin unele dintre cele mai abundente resurse solare din lume. Astăzi, o gamă largă de dispozitive transformă lumina soarelui în energie utilizabilă. Energia solară are numeroase avantaje față de combustibilii fosili, inclusiv emisii de carbon semnificativ mai reduse și durabilitatea pe termen lung.
Energia eoliană este creată folosind o turbină eoliană, un dispozitiv care valorifică energia vântului pentru a genera electricitate. Potențialul turbinelor eoliene nu trebuie neglijat – cele mici pot genera 100 de kilowați de energie electrică. Potrivit carbontracker.org, potențialul energiei eoliene, împreună cu energia solară, este semnificativ mai mare decât cel al combustibililor fosili și, combinate, pot depăși cererea mondială de energie.
Energia geotermală este un sistem de generare a energiei autonom și fiabil, care utilizează energia termică conținută în interiorul Pământului. Energia geotermală este recoltată prin abur din rezervoarele de sub suprafață, aburul este captat de o turbină, care pune în mișcare un generator, care generează energie.
Hidroenergia este o formă de energie generată de fluxul de apă. A fost una dintre primele resurse utilizate pentru a genera energie electrică și a reprezentat cea mai mare parte a producției anuale totale de electricitate regenerabilă în Statele Unite până în 2019. Hidroenergia reprezintă acum 37% din producția totală de energie electrică din surse regenerabile în SUA.
Biomasa este o resursă organică regenerabilă și provine din animale și plante. Energia biomasei, sau energia derivată din viețuitoare, a fost folosită de oameni din timpuri imemoriale – astăzi este utilizată pentru energie.
Hidrogenul este un combustibil prietenos cu mediul, care creează apă. Din acest motiv, este un combustibil popular pentru transport și generarea de energie. Poate fi utilizat în automobile, case, surse de alimentare portabile și alte aplicații. Hidrogenul a devenit o tehnică populară pentru stocarea energiei regenerabile.
Energia mareelor este derivată din creșterea și căderea naturală a mareelor și a curenților oceanici, ca rezultat al interacțiunilor gravitaționale dintre Pământ, Soare și Lună. Când apa trece printr-o constricție, ceea ce face ca apa să se miște mai repede, curenții de maree creează energie.
La rândul său, energia valurilor este o sursă regenerabilă, generată de valurile oceanului. Spre deosebire de energia mareelor, care este derivată din creșterea și scăderea nivelului mării cauzate de atracțiile gravitaționale, aceasta provine din valurile care călătoresc pe suprafața oceanului.
Energia valurilor și a mareelor sunt mai fiabile decât multe alte surse de energie regenerabilă, deoarece au durate de viață mai lungi și sunt mai eficiente.
Energia nucleară este o metodă eficientă de fierbere a apei pentru a produce energie electrică, folosind fasciculele de combustibil cu uraniu. Un singur pelet de uraniu, de aproximativ 1 cm în diametru și lungime, are energia echivalentă a trei barili de petrol. Uraniul este unul dintre cele mai abundente metale de pe planetă, așa că poate furniza combustibil pentru centralele nucleare comerciale pentru anii următori. Cu toate acestea, energia nucleară este în general privită ca o sursă de energie neregenerabilă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *