◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.04.2024

Poluarea cu particule fine din aer generează peste un milion de decese premature în întreaga lume, în fiecare an

Un nou studiu publicat în revista The Lancet Planetary Health avertizează cu privire la efectele mortale ale poluării aerului. Cercetătorii de la Universitatea Monash, din Australia, au descoperit că expunerea pe termen scurt la particulele fine, cunoscute sub numele de PM2,5, din poluarea aerului duce la peste un milion de decese premature în întreaga lume, în fiecare an. Această statistică alarmantă evidențiază riscurile semnificative pentru sănătate pe care le prezintă poluarea aerului, în special în Asia de Est, unde au loc mai mult de jumătate din aceste decese.

PM2.5 se referă la particule minuscule sau picături din aer care au o lățime de doi microni sau mai puțin. Aceste particule sunt atât de mici, încât pot pătrunde adânc în plămâni și chiar pot intra în fluxul sangvin, provocând diverse probleme de sănătate. Studiul a examinat datele privind mortalitatea și poluarea din peste 13.000 de orașe de pe tot globul pentru două decenii până în 2019. Spre deosebire de cercetările anterioare, care s-au concentrat în primul rând pe impactul asupra sănătății al poluării pe termen lung în zonele urbane cu niveluri constant ridicate de poluare, acest studiu aruncă lumină asupra pericolelor creșterilor pe termen scurt ale nivelurilor de PM2,5. Aceste vârfuri pot apărea atât în zonele urbane mari, cât și în cele mici, din cauza unor evenimente precum incendiile, furtunile de praf și alte evenimente extreme de poluare a aerului.

Oamenii de știință au descoperit că chiar și expunerea scurtă la PM2,5 timp de câteva ore sau zile, poate avea consecințe mortale. În mediul urban, au fost raportate mai mult de o cincime dintre aceste decese premature (22,74%), subliniind nevoia urgentă de intervenții direcționate în orașele cu populație densă și niveluri ridicate de poluare. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *