◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.04.2024

Norvegia și securitatea energetică a Europei (II)

Industria petrolului și gazului – dezvoltată începând cu anii ‘70 ai secolului trecut – este sectorul de importanță capitală al economiei norvegiene. Equinor este societatea cu cel mai mare volum de producție și este controlată în proporție de 67% de stat. Lungimea totală a conductelor de gaz și petrol care unesc exploatările marine de continent și cele din sudul Scandinaviei spre malul de sud-vest al Mării Nordului, se apropie de 9000 km.

 

Germania și-a adjudecat partea leului din gazul norvegian

Între magistralele prezentate mai sus se numără Europipe și Norpipe care leagă platformele marine direct cu Germania, cel mai important client al Norvegiei. Întreruperea aprovizionării cu gaz rusesc în septembrie 2022 – după explozia gazoductelor Nordstream, care legau malul rusesc al Golfului Finic de coasta de nord a Germaniei – a anulat practic relația Berlinului cu Moscova pe segmentul energetic, consolidând, în schimb, relația Oslo-Berlin pe același segment. La fel s-a întâmplat și cu relația Oslo-Varșovia după inaugurarea, în 2023, a conductei submarine Balticpipe: Marea Nordului-Danemarca-Marea Baltică-vestul Poloniei. „Germania și Norvegia sunt parteneri energetici de când a început exportul de gaz norvegian, acum 45 de ani’’ – declara, la 30 noiembrie 2023, Helge Haugane, vicepreședintele Equinor Gas&Power, cu prilejul semnării unui acord pe 5 ani între societatea menționată și grupul RWE, principala companie energetică germană. „Gazul norvegian, a adăugat Haugane, este un factor important pentru securitatea și tranziția energetică a Germaniei’’. De această dată, ambientaliștii au tăcut. Și germanii și norvegienii. Când ai 16°-17° în casă, la școală și chiar la spital, nu-ți mai vine să ieși pe stradă pentru a sprijini „energia verde’’ sau pe ecologiști în alegerile europene, care sunt aproape.

 

Pentru Berlin, hidrogenul rămâne combustibilul viitorului

Din februarie 2022, au crescut și importurile germane de gln (gaz natural lichefiat) din Norvegia și Statele Unite. În decembrie 2023, compania de stat germană SEPE și Equinor au semnat noi acorduri privind importul de gaz norvegian pe 10 ani. Opțional, secietatea germană va importa și hidrogen începând cu 2029 cu posibilitatea prelungirii înțelegerii până în 2060. Această prevedere arată că în ciuda tuturor opreliștilor – unele generate de decizii proprii, cum ar fi renunțarea la cărbune și energie nucleară, iar altele de situația regională europeană după 24 februarie 2022 – statul german nu renunță la proiectul privind utilizarea hidrogenului drept combustibil. Chiar dacă acum are nevoie de gazul și petrolul din Norvegia, Berlinul pregătește trecerea la hidrogen garantându-și, prin import dacă va fi cazul, cantitățile necesare pentru deceniile viitoare. Deocamdată se retehnologizează centralele pe gaz dar de maniera în care va fi posibilă tehnic convertirea lor în centrale pe hidrogen. Calculele arată că ,,minimul istoric’’ al producției germane de energie va fi în perioada 2031-2032, nu atât ca valoare absolută cât în comparație cu necesitățile de consum.

 

Notă. SEFE – Security Energy for Europe – este fosta filială germană a Gazprom – Gazprom Germania – naționalizată în 2022. Primul angajament comercial al SEFE a fost un contract de gaz lichefiat importat din Statele Unite.

 

George Miloșan

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *