◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro03.05.2024

FMI. Inteligența artificială adâncește inegalitățile

La jumătatea lunii ianuarie 2024, FMI a atras atenția asupra adâncirii inegalităților pe care le generează implementarea pe scară largă a Inteligenței Artificiale (IA) (https://cursdeguvernare.ro/fmi-avertisment-inteligenta-artificiala-va-adanci-inegalitatile-ceea-ce-va-alimenta-tensiunile-sociale.html) : economiile avansate beneficiază de creșterea productivității în timp ce în țările slab dezvoltate și cele în curs de dezvoltare se pierd locuri de muncă. Directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, spune că „în majoritatea scenariilor, IA va agrava inegalitatea la nivel global, iar factorii de decizie politică ar trebui să se ocupe de tendința tulburătoare pentru a preveni ca tehnologia să alimenteze în continuare tensiunile sociale”. Beneficiile și riscurile generate de IA sunt în prezent dezbătute la nivel internațional și se caută soluții pentru integrarea tehnologiei fără ca aceasta să afecteze prea mult veniturile unei părți importante din populație.

Analiza FMI subliniază că este posibil ca inteligența artificială să afecteze o proporție mai mare de locuri de muncă – în jur de 60% – în economiile avansate. În jumătate din aceste cazuri, angajații se pot aștepta să beneficieze de integrarea IA, care le va spori productivitatea și, implicit, veniturile. În alte cazuri, IA are capacitatea de a îndeplini sarcini cheie, executate în prezent de oameni. Acest lucru ar putea reduce locurile de muncă, afectând salariile și ducând la desființarea multor locuri de muncă.

În schimb, FMI prognozează că IA afectează doar 26% din locurile de muncă din țările cu venituri mici. Kristalina Georgieva spune că „multe dintre aceste țări nu au infrastructura sau forța de muncă calificată pentru a valorifica beneficiile IA, crescând riscul ca, în timp, tehnologia să mărească inegalitatea între națiuni”. În general, lucrătorii cu venituri mai mari și cei mai tineri pot primi o creștere disproporționată a salariilor după adoptarea IA. În schimb, muncitorii cu venituri mai mici și cei mai în vârstă ar putea rămâne în urmă, consideră directoarea generală a FMI: „Este crucial ca țările să aibă pregătite plase de siguranță socială cuprinzătoare și să ofere programe de recalificare pentru angajații vulnerabili. Făcând acest lucru, putem face tranziția la IA mai incluzivă, protejând mijloacele de trai și reducând inegalitatea”.

Companiile au investit bani în această tehnologie emergentă, ceea ce a stârnit uneori îngrijorare în rândul angajaților cu privire la viitorul locurilor lor de muncă. Un exemplu este Buzzfeed Inc. care a anunțat că intenționează să utilizeze IA pentru a ajuta la crearea de conținut și a închis departamentul pentru știri de bază, concediind peste 100 de angajați.

Tehnologia se confruntă cu încercări sporite de reglementare în întreaga lume. În deembrie 2023, oficialii Uniunii Europene au ajuns la un acord provizoriu cu privire la primele legi din lume cuprinzătoare care reglementează utilizarea IA.

 

Emilian M. Dobrescu/UZPR

Edith Mihaela Dobrescu/Institutul de Economie Mondială

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *