◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro22.04.2024

Acorduri și proiecte subvenționate pentru industria de apărare a Uniunii Europene

Executivul UE a anunțat o serie de acorduri și proiecte subvenționate pentru industria de apărare, în încercarea de a stimula producția de muniții și achizițiile comune pentru a accelera livrările către Ucraina. Comisia a dezvăluit, de asemenea, potrivit Euractiv, programul de lucru pentru consolidarea industriei europene de apărare prin Actul comun de achiziții (EDIRPA), pentru a ajuta la achiziționarea comună a capacităților cheie lipsă ale țărilor UE în urma donațiilor către Kiev, cu accent pe muniție și apărare aeriană, dar și pe capacitățile terestre.

O serie mare de inițiative pentru a face față consecințelor războiului din Ucraina s-au adăugat programului anterior de cercetare și dezvoltare. Comisia Europeană a dezvăluit, de asemenea, programul de lucru pentru 2024 al Fondului European de Apărare (EDF), pentru a motiva cercetarea și dezvoltarea colaborativă în domeniul apărării. Un total de 1,1 miliarde de euro sunt mobilizați, a anunțat Comisia. Executivul UE și statele membre caută să investească 78 de milioane de euro pentru a detecta, urmări și contracara armele hipersonice.

În timp ce UE ar putea investi în motivarea achizițiilor comune și îmbunătățirea capacității de producție, tot nu va rezolva problema fabricilor care nu produc suficient dacă guvernele – singurii potențiali clienți – nu plasează comenzi. „Avem nevoie de contracte – invităm statele membre să plaseze comenzi. Știm că contractele sunt declanșatoare ale investițiilor”, a spus un oficial al Comisiei, pentru a reaminti că UE nu poate înlocui guvernele în cumpărarea de muniție și rachete pentru ca acestea să umple depozitele și să ajute Ucraina să lupte împotriva Rusiei.

Cel mai așteptat anunț este alocarea de granturi pentru a ajuta companiile din blocul comunitar să-și crească capacitatea de producție. O listă de 31 de proiecte a fost selectată în 15 țări (în principal în Germania, Norvegia, Franța, Italia, Grecia, Cehia, Finlanda), concentrată pe cinci nevoi: explozivi (produse chimice de prelucrare și produs final), pulbere, obuze, rachete, testare, recondiționare. Proiectele se concentrează pe reducerea principalelor blocaje din cadrul lanțului de aprovizionare, a declarat un oficial al Comisiei UE. Planul de 500 de milioane de euro se va derula pentru proiecte care au început deja în 2023 și se vor încheia în 2025, cu scopul de a crește capacitatea de producție.

O strategie și o reglementare pe termen mai lung, sub denumirea de Programul European de Investiții în Apărare, urmărește reamenajarea complexului militar-industrial al UE pentru a continua ceea ce a început și a extinde producția la noi tipuri de echipamente. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *