◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.04.2024

Legendari ai formației Phoenix, Valeriu Sepi și Nicu Covaci, expun La Muzeul Național „Constantin Brâncuși” Târgu-Jiu  

În ciclul de evenimente organizate la Târgu-Jiu cu ocazia împlinirii a 66 de ani de la intrarea în eternitate acreatorului sculpturii moderne, Constantin Brâncuși (n. 19 febr. 1876, Hobița, Gorj, România –d. 16 mart. 1957, Paris, Franța), s-a înscris și vernisajul expoziției de pictură intitulată „Fie să renască”, semnată de către doi legendari ai trupei Phoenix, Valeriu Sepi și Nicu Covaci, care a avut loc în data de 16 martie a.c.

Expoziția a fost organizată de către Ministerul Culturii și de Muzeul Național „Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici din România, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, Fundația „Inter-Art” din Aiudși Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși” Târgu-Jiu.

Expoziția este găzduită de Muzeul Național „Constantin Brâncuși din Târgu-Jiu și este deschisă până în data de 15 aprilie a.c.

Cei doi autori erau cunoscuți publicului larg din Târgu-Jiu, mai ales prin prisma formației Phoenix, al cărei fondator (1962) și lider a fost Nicu Covaci, iar expoziția de pictură a domniilor lor adusă în orașul lui Brâncuși a atras un mare număr de participanți la acest eveniment.

Publicul a fost plăcut impresionat de reîntâlnirea cu „legendarii” trupei Pheonix, de la a cărei înființare au trecut puțin peste șase decenii, așa cum menționa fondatorul acesteia, Nicu Covaci, dar, de această dată, în postura de creatori de artă vizuală, de pictori adevărați, de calitatea deosebită a exponatelor prezentate, de dialogul purtat și de generozitatea celor doi artiști.

Astfel, publicul prezent la această manifestare a aflat faptul că cei doi artiști sunt absolvenți ai Facultății de Arte din Timișoara și s-au dedicat acestei pasiuni, la fel ca și muzicii, se cunosc de tineri și se consideră ca doi frați. Și chiar dacă au petrecut mulți ani în străinătate, iar Nicu Covaci a sosit la acest eveniment tocmai din Spania, unde s-a stabilit, ei au fost și sunt în continuare importanți promotori ai culturii și tradițiilor românești, prin muzică și prin artă.

Ce doi amfitrioni au discutat cu publicul, au dat detalii despre tablourile expuse, s-au fotografiat cu cei care le-au solicitat acest lucru, au fost disponibili pentru interviurile solicitate de reprezentanții presei și au acordat autografe.

De asemenea, cei doi artiști au remarcat onoarea ce li s-a oferit de către Ministerul Culturiiprin Muzeul Național „Constantin Brâncuși” de a expune la Târgu-Jiu, în chiar clădirea în care a locuit marele sculptor pe perioada cât a lucrat pentru realizarea minunatului Ansamblu Monumental „Calea Eroilor”.

Gazda evenimentului și coordonatoarea acestui proiect cultural a fost doamna Denisa Șuță, iar curatorul expoziției este domnul conf. univ. Zuzu Caratănase, care au vorbit și despre arta promovată de cei doi protagoniști ai expoziției, artiștii plastici Valeriu Sepi și Nicu Covaci.

De remarcat ineditul, sensibilitatea și grandoarea cromatică, tematică și stilistică a acestei expoziții, care este de natură a-și încânta privirea și sufletul.

Expoziția poate fi vizitată până pe data de 11 aprilie 2023.

dr. Victor Troacă

UZPR / Filiala „Jean Bărbulescu”

Președinte, Asociația Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni ”Al. D. Șerban”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *