◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro

Grevele britanice

Mai multe greve au avut loc în Londra în ultimele luni, dar și în ultimele zile, deoarece disputele în curs între sindicate și Guvern privind salariile și condițiile de muncă continuă să se extindă de la domeniul medical la mai multe industrii ale țării.
În opoziție cu aceste tendințe manifeste, premierul britanic Rishi Sunak a dezvăluit planul pentru ca Marea Britanie să devină o „superputere” a științei și tehnologiei până în 2030 : proiecte inițiale includ o investiție de 250 de milioane de lire sterline în inteligență artificială, tehnologie cuantică și biologie inginerească. Guvernul a anunțat, de asemenea, că va prelungi din nou garanția de finanțare, până în iunie 2023, pentru solicitanții care au reușit să participe la programul Orizont al UE.

În acest program sunt incluse planuri de stimulare a investițiilor private și publice în cercetare și dezvoltare și de stimulare a inovației prin achiziții din sectorul public; de asemenea, guvernul s-a angajat să se asigure că cercetătorii au acces la „cea mai bună infrastructură fizică și digitală” pentru cercetare și dezvoltare, pentru a atrage cele mai bune talente în Marea Britanie.

După cum veți observa și din evoluțiile și declarațiile prezentate mai jos, nimeni, nici măcar Primul Ministru nu face o cât de mică legătură a evolțiilor economice nesatisfăcătoare din Regatul Unit și, evident, din Londra, cu condițiile de mncă și viață ale lucrătorilor britanici… 

Între 1-3 martie 2023, membrii Colegiului Regal al Asistenților Medicali (RCN), care reprezintă zeci de mii de asistente medicale, au fost programați să iasă la grevă Timp de 48 de ore, după alte acțiuni greviste ale personalului sanitar londonez, care au avut loc în ianuarie și februarie 2023. La jumătatea lunii martie 2023, Guvernul Conservator a oferit o creștere a salariului cu 5% începând din aprilie 2023 pentru asistenții medicali și personalul ambulanțelor, în încercarea de a opri plecările numroase din sistem ale personalului NHS și RCN : Guvernul a anunțat că a oferit acest nou acord cu sindicatele asistenților medicali, însă acesta trebuie să fie acceptat de personal. La rândul său, Consiliul personalului NHS, care reprezintă asistentele medicale, personalul de ambulanță și alți lucrători NHS – a declarat că a încheiat negocierile și a ajuns la o ofertă finală. Membrii sistemului de ambulanțe Unison urmau să intre din nou în grevă pe 20 martie 2023, iar kinetoterapeuții urmau să demonstreze și ei mai târziu în această lună, dar acțiunile lor au fost anulate.

Oferta Guvernuui constă într-o plată unică pentru anul financiar curent 2022/23 în valoare între 1.655 și 3.789 lire sterline și o creștere salarială de 5% pentru anul financiar 2023/2024 pentru personalul sanitar. Într-un angajament suplimentar față de asistentele medicale și personalul de ambulanță, Guvernul a fost de acord să creeze o nouă coloană de salarizare pentru întreg personalul NHS, cu intenția ca aceasta să intre în vigoare pentru anul financiar 2024/2025: „Am muncit din greu la asta, dar am reușit să stabilim un acord grozav cu Royal College of Nursing și cu toate celelalte sindicate pentru a ne asigura că sunteți recunoscuți și recompensați pentru munca fantastică pe care o faceți pentru țară. Și faceți asta într-un mod care funcționează și pentru noi și este accesibil, așa că suntem cu adevărat mulțumiți”, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Acordul convenit este departe de ceea ce au cerut inițial asistentele la sfârșitul anului 2022, intrate în grevă generală pentru prima dată în istoria de 105 ani a NHS pentru că doreau o creștere a salariului de 19,2% pentru a compensa inflația de 7,4% din anul 2022. În negocierile purtate, Guvernul a indicat inițial că își poate permite doar o creștere a salariului cu 3,5% pentru personalul sanitar, iar la începutul lui 2023, sindicatele din NHS au indicat că se vor mulțumi cu o creștere de 10%.

Încă nu este clar de unde vor veni banii pentru creștere, deoarece cancelarul Jeremy Hunt nu a precizat sursa finanțării în bugetul prezentat Parlamentului britanic pe 15 martie 2023. Secretarul pentru Sănătate, Steve Barclay a comentat că oferta Guvernuui reprezintă o „creștere echitabilă a salariului”. În final, prim-ministrul Rishi Sunak s-a declarat „foarte încântat” că guvernul și sindicatele au ajuns la un acord care va pune capăt grevei. El a spus: „Este corect să recompensăm personalul muncitor al NHS, care a dat dovadă de curaj și dăruire pe tot parcursul pandemiei și continuă să facă progrese fenomenale pentru a aborda listele de așteptare… Am adoptat o abordare rezonabilă pe tot parcursul anului acesta și oferta Guvernului este bună pentru personalul NHS, este bună pentru contribuabili și, cel mai important, este o veste bună pentru pacienții a căror îngrijire nu va mai fi perturbată de o grevă”.

Întrebat dacă acordul ar putea duce la o creștere a inflației, un purtător de cuvânt al Downing Street a spus: „Nu credem asta. Cele două tranșe ale plății unice pentru anul financiar 2022/2023 nu credem că vor crea presiuni inflaționiste viitoare. „Creșterea din 2023/2024 este în general în concordanță cu creșterea salariilor în economia mai largă, așa că nu va genera o creștere semnificativă a salariilor. Sindicatele din NHS vor face acum această ofertă sutelor de mii de membri de sindicat în următoarele câteva săptămâni, recomandând acceptarea celor 5%…

 

Emilian M. Dobrescu / UZPR

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *