◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro21.05.2024

Oravița, cetate a culturii
și statorniciei

Orașul Oravița, un adevărat colț de rai așezat în partea de sud-est a județului Caraș Severin, cu legături principale spre Reșița, Moldova Nouă, Aninia, Timișoara și transfrontaliere cu Republica Serbia și Muntenegru. Atestat documentar pentru prima dată în anul 1697. Este considerat de experți și cercetători în diverse domenii ca o așezare plină de miracole care au definit-o de-a lungul timpului, ca orașul premierelor și al exclusivităților românești de răsunet, atât economico-sociale, cultural-artistice, dar și turistice. Orașul cu peste 12.000 de suflete este considerat un centru important și de referință al culturii și istoriei românești. Aducem în actualitate doar câteva dintre aceste obiective. Primul teatru, prima cale ferată, prima farmacie montană, primele baraje de greutate, prima fabrică de bere din România, cascada Bigăr, Lacul Ochiul Beiului, morile de apă Rudăria sunt relevante în a conștientiza importanța culturală și istorică pe care o poartă cu mândrie prin timp acest oraș. Un episod aparte și inedit care trebuie consemnat ca un remember sentimental este prezența în 1868 a junelui Eminescu la Teatrul din Oravița, ca sufleur în trupa lui Mihail Pascaly, care a jucat aici pe 1 și 2 septembrie două spectacole.

Dincolo de această  divagație cu parfum de istorie culturală, amintiri și provocare continuă, Oravița ne primește cu un aer primăvăratic și contagios, desigur metaforic, în a fi invitații unor evenimente de suflet, iubire de semeni, simțire românească și venerație pentru cei ce aici la fruntarii au ținut prin timp nestinsă flacăra spiritualității românești.

În acest context se înscrie și evenimentul organizat la Pensiunea „Condor” din Oravița, o locație generoasă, la care au fost prezenți ziariști, scriitori, poeți, iubitor de cultură, protagoniști fiind domnii Codruț Anca și Lorin Cimponeriu, oameni cu notorietate și sufletul risipit prin arealul cultural-artistic al Carașului și nu numai.

Evenimentul a fost deschis după bunele obiceiuri  ale locului cu o rugăgiune rostită cu solemnitate specifică de către preotul Ion Marius Ciublea. După care omul de televiziune, iubitor de folclor și tradiții românești Dan Liuț în stilul său caracteristic plin de acuratețe și optimism, ne-a prezentat în sinteză radiografia unui timp trecut adus în actualitate prin măiestria preotului Vasile Murgu, în lucrarea, o mică istorioară, despre oameni, locuri, fapte, persoane, personalități și eroi, care după multe tentative, a văzut în sfârșit lumina tiparului – „Monografia Comunei Ciclova-Montană”, editura Sitech 2024, Craiova, ca parte componentă din „Ciclul Restituiri Istorice – Centrul Cultural Carașul Grădinari”.  Ediție îngrijită de Lorin Cimponeriu și Codruț Anca.

Redăm câteva pasaje relevante, de profundă trăire națională.

„Monografia de față cuprinde aceste fapte și pe oamenii lor într-o scurtă istorioară a locului și a satului așezat între dealuri pentru a fi viitor orizont pentru neuitare presărat din loc în loc cu povești și miracole. Preotul Murgu, autorul monografiei așează la un loc de cinste satul și Banatul”. (L .Cimponeriu) .

„Noi ne închinăm cu smerenie umbrelor acestor eroi,noi cinstim și proslăvim faptele și vitejia eroilor căzuți în luptele crâncene de la Oituz, Mărăști și Mărășești a eroilor căzuți prin șanțurile Galiției, prin pădurile Bucovinei, prin pietrele pleșuve lae Italiei, prin pustietățile înghețate ale Siberiei, unde au murit de foame, de frig sau au fost uciși de bolșevici”.  (Codruț Anca).

Vă invităm să lecturați această lucrare pentru a vă convinge de spiritul de dragoste și patriotism național a celui ce a fost toată viața în slujba comunității, preotul Vasile Murgu.

Complementar au mai rostit alocuțiuni, inedite și fundamentate, prof. Gheorghe Secheșan, Ovidiu Marișescu, Ariana Jianu, Dana Bălănescu. Printre partenerii care au contribuit la reușita acestui eveniment, Consiliul local Oravița, Liceul General Dragalina, Școala generală, Gheorghe Guga, Centrul Cultural Grădinari, Grupul de publicații Valea Carașului, Asociația Cultural-sportivă din Răcășdia, etc. A fost o întâlnire de (re)vedere între creatorii și producătorii de bunuri spirituale, benefică pentru comunitate. Plecăm împăcați  sufletește că, fie și pentru câteva ore, am fost părtașii fericiți ai acestui eveniment. Lăsăm Oravița, orașul ce veghează la fruntarii perenitatea valorilor neamului românesc, îngândurat și parcă obosit de atâta istorie și statornicie, dar optimist că primăvara aceasta e (ano)timpul (re)nașterii în toate e unul prielnic. Așadar „Nu pierdeți clipa”!

 

Dumitru BUȚOI și Nicolae TOMA / UZPR Timiș

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *