◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro04.05.2024

Ghid pentru accesul la sprijin juridic al jurnaliștilor atacați cu procese

Pentru un jurnalist care se confruntă cu procese penale sau civile din cauza materialelor sale de presă, a avea acces la sfaturi juridice relevante și la resurse pentru a-și finanța reprezentarea juridică poate însemna diferența dintre o pedeapsă cu închisoarea și libertate, cenzură și libera circulație a informațiilor, întrucât ajunge să fie sufocat din punct de vedere economic și pierde capacitatea de a continua relatarea.

În ultimii ani, Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ) și alte grupuri pentru libertatea presei și-au exprimat îngrijorarea cu privire la o creștere alarmantă a cazurilor în care sistemul judiciar din Brazilia este armat împotriva jurnaliștilor și a instituțiilor de presă pentru a înăbuși și descuraja raportarea. Aceste atacuri juridice iau mai multe forme, inclusiv cenzura directă și eliminarea conținutului prin procese civile, incriminarea jurnaliștilor prin investigații pentru calomnie și defăimare și proceduri judiciare și încercări de a submina sau compromite confidențialitatea surselor. Mulți jurnaliști din Brazilia nu au acces la avocați care se specializează în probleme legate de libertatea presei sau resursele pentru a plăti pentru serviciile juridice. În plus, mulți dintre ei nu cunosc mai multe inițiative și organizații care pot oferi sprijin jurnaliștilor și lucrătorilor media care se confruntă cu acțiuni legale și cu atât mai puțin cum să contacteze aceste resurse pentru ajutor. Ca răspuns la această problemă critică, Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor a lucrat cu parteneri locali pentru elaborarea unui ghid care să-i ajute pe jurnaliştii din Brazilia care au nevoie de sprijin juridic. Potrivit cpj.org, ghidul enumeră diverse inițiative care pot oferi sprijin jurnaliștilor care se confruntă cu procese, împreună cu o scurtă descriere a tipului de sprijin oferit și informații despre modul în care jurnaliștii îi pot contacta pentru a solicita sprijin. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *