◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro06.05.2024

Big Oil și-a dublat profiturile în 2022

Profiturile Big Oil în 2022 s-au ridicat la 219 miliarde de dolari, doborând recordurile anterioare într-un an de prețuri volatile la energie, în care invazia Rusiei în Ucraina a remodelat piețele globale de energie și, în unele cazuri, ambițiile industriei în materie de climă.

Creșterea profitului a oferit companiilor petroliere posibilitatea de a crește cheltuielile pentru proiecte de petrol și gaze și o șansă pentru unii de a regândi strategiile de tranziție energetică.

Cele mai importante companii petroliere occidentale au plătit investitorilor un record de 110 de miliarde de dolari în dividende și răscumpărări de acțiuni în 2022, provocând apeluri indignate adresate guvernelor de a impune taxe excepționale asupra industriei pentru a ajuta consumatorii cu creșterea costurilor la energie, potrivit Reuters.

De exemplu, Equinor, din Norvegia, a raportat o dublare a profitului operațional ajustat în 2022, la 74,9 miliarde de dolari, ca urmare a creșterii prețurilor la gaze naturale în Europa și a devenit cel mai mare furnizor de gaze din Europa, după ce Gazprom din Rusia a redus livrările pe fondul sprijinului Occidentului pentru Ucraina.

Directorul executiv al TotalEnergies, Patrick Pouyanne, a declarat, după ce compania franceză a raportat profituri record, de 36,2 miliarde de dolari, că contextul global a rămas foarte favorabil pentru companiile energetice.

Companiile europene care și-au conturat planuri de reducere sau încetinire a investițiilor în petrol și gaze și de a construi întreprinderi mari cu surse regenerabile și cu emisii scăzute de carbon pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră și-au ajustat strategiile. Niciuna nu a fost mai fermă decât BP, al cărei director executiv, Bernard Looney, a susținut că „avem nevoie de energie cu emisii reduse de carbon, dar avem nevoie și de energie sigură și la prețuri accesibile”. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *