◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Cleopatra, femeia care a sedus istoria

Cleopatra a VII a fost ultimul faraon adevarat al liniei Ptolemeu. Faraonii din dinastia Ptolemeu au fost de origine macedoneană și s-au așezat pe tron ​​în Egipt timp de trei sute de ani.

Cleopatra a rămas în istorie pentru frumusețea sa deosebită, dar și pentru faptul că și-a dedicat viața Egiptului. Chiar dacă a ajuns pe tron la o vârstă foarte fragedă, și-a folosit toate abilitățile pentru a le oferi egiptenilor o viață cât mai bună. Într-un cuvânt, a fost un adevărat lider politic.

Cleopatra, ascensiunea spre tronul Egiptului

Cleopatra s-a născut fie în anul 70 sau chiar în 69 î.H., și a fost fiica lui Ptolemeu al XII-lea și a celei de-a șaptea sa soție. Când Cleopatra avea 18 ani, tatăl ei a murit și conform tradiției, ea moștenea funcția de conducere. Pentru că legile egiptene spuneau că o femeie singură nu putea urca pe tron, a fost nevoită să se căsătorească cu fratele ei Ptolemeu al XIII-lea. Acesta avea doar 10 ani în momentul căsătoriei.

Odată ajunsă pe tron au început și problemele pentru regina egipteană. Fratele său, Ptolemeu al XII-lea a organizat un complot de amploare, iar Cleopatra a fost nevoită să fugă în Siria pentru a nu își pierde viața. A petrecut un an în Siria, loc unde a organizat o armată de mercenari, în speranța de recuceri Egiptul.

Julius Cezar și Cleopatra

48 î. Hr. este anul în care Cezar pătrunde în viața Cleopatrei. Când Cezar a pornit din Roma pentru a se confrunta cu armatele lui Pompei, în timpul Marelui Război Civil Roman, acesta a fugit în Grecia, dar a fost învins acolo de forțele lui Cezar în bătălia de la Pharsalus în 48 î.en. Pompei a reușit să scape de luptă și a plecat în Egipt în speranța că va găsi sprijin politic și armat.

Lucrurile nu merg foarte bine pentru Pompei, care este ucis din ordinul lui Ptolemeu al XII-lea. Cezar nu prea gustă acest cadou și întoarce armele împotriva lui Ptolemeu al XII-lea și în același timp o susține pe Cleopatra, despre care se spune că îi devine iubită. Istoricii susțin că regina Egiptului a făcut această mișcare pentru a-și recupera tronul, dar și pentru a crea o stabilitate în Egipt.

Urmărindu-l, Cezar ocupă Alexandria şi intervine în conflictul dinastic, sprijinind pe Cleopatra VII împotriva fratelui ei, Ptolemeu XIII. Ca urmare, Cezar este asediat în citadela Alexandriei de partizanii lui Ptolemeu şi numai sosirea unor întăriri din Asia Mică îi permite să obţină victoria în bătălia de la Nil (27 martie 47 î.Hr.).

Ptolemeu al XIII-lea este ucis și o lasă pe Cleopatra însărcinată cu copilul lui Cezar, la cârma Egiptului.

Căsătoria și nașterea lui Cezarion

Cezar se căsătorește cu Cleopatra în stil egiptean. Cu toate acestea Roma nu îi recunoaște această căsătorie pentru că Cezar era deja căsătorit și legile romane interziceau căsătoria între un cetățean roman și un străin. După acest eveniment, Cezar s-a întors la Roma.

Cleopatra nu era foarte populară în Alexandria și se baza pe legiunile romane pentru protecție. După aproximativ un an, Cleopatra îl naște pe Cezarion și se duce cu el la Roma. Nu este clar dacă Cezar și Cleopatra și-au reluat relația de dragoste, dar este cert că Cezar nu a negat niciodată paternitatea lui Cezarion.

Din toți copiii lui Cezar, Cezarion era singurul său fiu. Când Cezar a fost asasinat, Cleopatra și Cezarion s-au întors în Egipt.

Cezarion a devenit co-conducător al  Cleopatrei în anul 44 î.Hr., după moartea co-domnitorului / fratelui său / soțului Ptolemeu XIV. S-a zvonit că Ptolemeu XIV ar fi fost otrăvit de Cleopatra pentru ca Cezarion să ajungă cât mai repede pe tron.

Domnia Cleopatrei a fost destul de stabilă în următorii paisprezece ani, deoarece a câștigat sprijinul unuia dintre noii lideri romani, Marc Antoniu. În cele din urmă, s-au căsătorit și au avut trei copii, în ciuda faptului că Antoniu era deja căsătorit deja cu Octavia, sora rivalului său politic Octavian.

În cele din urmă, Roma declară război Egiptului și cei doi amorezi pierd lupta. În ziua în care Octavian a capturat orașul Alexandria, Antoniu a căzut secerat de sabie. Câteva zile mai târziu, Cleopatra și-a luat viață pentru a evita să fie dusă la Roma ca parte din triumfului lui Octavian.

5 lucruri mai puțin cunoscute despre regina Egiptului Antic

1. Nu avea origini egiptene dar inima da

Unul dintre cele mai fascinante lucruri mai puțin cunoscute despre Cleopatra este că nu avea origini egiptene. Cleopatra a fost fiica lui Ptolemeu al XII-lea. Cleopatra și Ptolemeu au fost membri ai dinastiei macedonene care a guvernat Egiptul de la moartea lui Alexandru cel Mare (în 323 î.Hr.). Deși Cleopatra nu avea sânge egiptean, ea a fost singura din casa ei care a învățat limba egipteană.

Pentru a-și spori influența asupra poporului egiptean, a fost proclamată fiica lui Ra, zeul soarelui la egipteni și fiică a zeiței Isis. La scurt timp, Cleopatra a avut neînțelegeri atât cu fratele cât și cu sora sa, Arsinoe, care au dus în anul 48 î.Hr. la un război civil. Cu toate acestea, Cleoptara a trăit pentru Egiptul Antic și a fost idolatrizată de popor.

continuarea pe efemeride.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *