◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro15.07.2024

Europenizare. Cine mai are timp
și bani pentru turism?

Lunile de vârf în turism

În 2022, la nivelul UE, 34% din toate nopţile petrecute în unităţile de cazare turistică au avut loc în doar două luni: iulie şi august, arată datele publicate pe 30 noiembrie 2023, de Oficiul European de Statistică (Eurostat) (https://www.stiripesurse.ro/care-sunt-lunile-de-varf-pentru-turism-in-regiunile-europene_3157931.html): în aproape trei din patru regiuni UE de nivel 2 din Nomenclatorul Unităţilor Teritoriale pentru Statistică (NUTS 2), august a fost luna cu cea mai ridicată pondere a numărului de nopţi petrecute în unităţile de cazare turistică (170 din cele 242 regiuni NUTS 2). În iulie 2023 au fost 62 regiuni din UE, în special în Europa de Nord şi părţi din Belgia, Cehia, Germania, Franţa, Italia, Ungaria şi Slovacia.

În 15 zone de coastă din Bulgaria, Grecia, Franţa, Croaţia, Italia, România şi Suedia, mai mult de 5 din 10 nopţi petrecute în unităţile de cazare turistică au fost în iulie şi august, principalele două luni de cazare turistică în aceste regiuni. În una din cinci regiuni pentru care sunt disponibile datele, (49 din 242 regiuni), peste 40% din înnoptările turiştilor au fost în iulie şi august 2023. Cel mai ridicat grad de sezonalitate concentrată în iulie şi august a fost în Calabria (Italia, 64,8%), zona de coastă la Marea Neagră a României (64,5%), regiunile bulgare Yugoiztochen (64,3%) şi Severoiztochen (60,9%) şi regiunea croată Jadranska Hrvatska (60,2%) – această regiune din Croaţia este şi una din cele mai vizitate din toate regiunile UE.

La regiunile cu cel mai scăzut grad de sezonalitate situaţia turismului este diferită. Regiunea franceză Mayotte a avut în 2023 cel mai scăzut grad de sezonalitate din UE, 18,8% din numărul de nopţi petrecute în unităţile de cazare turistică fiind în martie şi mai. Urmează regiunea poloneză Warszawski Stoleczny (19%), în iunie şi august, regiunea spaniolă Comunidad de Madrid (19,2%) – cu iunie şi octombrie, insula franceză La Réunion (19,8%)  -cu august şi octombrie, şi regiunea spaniolă Canarias (20%) – cu iulie şi august.

La modul general, regiunile care includ capitalele tind să atragă turiştii tot timpul anului, din motive personale sau profesionale. În 15 din cele 22 de state UE care au subdiviziuni regionale, capitala depinde cel mai puţin de fluctuaţiile sezoniere. Aşa se în întâmplă în regiunile în care se află orașele: Bratislava, Bruxelles, Bucureşti, Budapesta, Copenhaga, Dublin, Madrid, Praga, Roma, Sofia, Stockholm, Vilnius, Viena, Varşovia, și Zagreb.

 

Topul celor mai scumpe orașe din Europa și din lume

Cele mai scumpe 10 orașe din lume în 2023 sunt: 1-2. Zurich și Singapore (la egalitate); 3-4. New York și Geneva (la egalitate); 5. Hong Kong; 6. Los Angeles; 7. Paris: 8. Tel Aviv și Copenhaga (la egalitate); 10. San Francisco

Conform indicelui anual al costului vieții la nivel mondial publicat de Economist Intelligence Unit (EIU), a crescut cu 7,4% în 2023, față de 8,1% în 2022. Prețurile produselor alimentare au crescut cel mai rapid. Prețurile produselor alimentare continuă să crească, deoarece comercianții cu amănuntul transferă costurile mai mari către consumatori.

 

 Emilian M. Dobrescu

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *