◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro22.02.2024

Corindele neamului, sufletul salonului

Sub acest generic, spiritul Crăciunului a vibrat la unison în Sala Galla de la Hotel Forum Continental Astoria, Arad.

Conceput și desfășurat ca un regal-concert ce vestește bucuria și lumina, cu magia și feeria specifică acestei sărbători, întreaga asistență s-a fost întrupat și înfruptat din tradițional și sacru, ca din vechile „calendae”.

Salonul Gutenberg a fost înființat în urmă cu zece ani și are ca model Salonul Literar Stamatiad de acum aproape o sută de ani (diferența fiind că această grupare este una mozaic).

Instituții sau uniuni arădene, personalități, istorici, artiști și-au unit glasurile (la propriu și la figurat) și au ridicat la cote de înalte virtuți întreaga întâmplare culturală.

Uniunea Ziariştilor Profesionişti – Filiala ,,Ioan Slavici” Arad., Uniunea Scriitorilor – Filiala Arad, Liga Scriitorilor Arad, Biblioteca Județeană „A. D. Xenopol” Arad,Complexul Muzeal Arad, Universitatea de Vest „Vasile Goldiș din Arad, Universitatea „Aurel Vlaicu” Arad, A.N.C.M.R.R. Filiala Județeană „Alexandru Ioan Cuza”, Liceul Special „Sfânta Maria”, Casa de Cultură ”Doru Ioan Petescu” Pecica, Căminul Cultural Macea, Corul Bisericii Ortodoxe Macea, Școala Gimnazială Grăniceri, sunt câțiva din salba de mărturisitori sau martori ai consistenței ineditei sărbători.

Asemeni unui Ajun de Moș Crăciun, la Salonul Gutenberg (ediție specială) s-a (în)scris o „Poveste” unică, broderia acesteia atingând cote de mare înălțare spirituală.

Desfășurarea epicului acesteia a cuprins: intonarea celor mai vechi corinde  scoborâte din neguri de vremi (corindatul cu banda de  la măceni), promovarea noului CD într-un aranjament propriu, printr-o  voce unică, ce cuprinde fiori, de neclintit – Paul Krizner, cântarea pe stil de folk, în duet interpretativ, Eugenia Ponta Pete și Lucian Gevelegian, reașezarea unor texte și dovezi ale vechimii corindelor vechi de sute de ani și moștenite din familie, prin selecta zicere –Gabriela Marco (Nădlac), Florica Mureșan (Mișca), Eugeniu Criste (Coroieni).

Din  selectul public s-au „ridicat” voci care au sporit adâncul simțirilor: Ioan Tuleu (care a făcut referiri la o carte-atipică gen dicționar, scrisă de Florica R. Cândea), Ioan Vasile Marcu, Mariana Nagy, Ileana Ciuraș, Iuliana Pintea, Celus Ciobanu care fie au declamat, fie au corindat, alăturându-se, declarativ, acestui moment de emulație discursivă.

Trebuie să consemnăm că farmecul prozaicului a fost dat de formulele de adresare de început: „Sclobod îi a corinda”  și cele de final: „Rămâi gazdă sănătoasă/să plătești corinda noastă/c-un colac de grâu curat/cu vin roșu străcurat” – întreg parcursul inedit fiind transmis live prin bunăvoința Ioanei Nistor, imagine concept Salon, iar imaginile foto sunt semnate de Mircea Octavian Boran.

De fapt, am fi putut rezuma întreg acest parcurs, în reuniunea de suflet a corurilor din amiaza lui Crăciun: corul femeilor prezente – „O, ce Veste minunată”, Corul bărbaților prezenți – „Tri păstori se întâlniră”) și corurile acestea reunite: „Mulți ani, mulți ani… – iată esența cât o chintesență a unui „Frumos”trăit, mai greu de descris!

De aceea nici nu încetăm a gratula  și a corinda/pe la case a umbla. Căci, nu-i așa?! Să  apună soarele peste mânia noastră! Și să răsară din colinde doar glas de îngeri! Să îmbiem la pacea și căldura din corinde, că prea suntem trecători pe lumea aceasta!

Dintre impresiile culese „la cald”, selectăm gânduri din suflet.

  • Mia Criste: „Am simțit și am citit pe fețele acestor invitați o smerenie și o bucurie de neimaginat!, Și, cum să nu îmi amintesc de chipul tatălui și al mamei care mă înălța „Sus la Poarta Raiului”!
  • Daniela Iosim: „Pacea și lumina, ca o comoară, erau acolo, asemeni Magilor”!
  • Valeriu Ilica: „Colindele! O eternă și fascinantă poveste. Sunt tușa de culoare poetic-muzicală de pe curba curcubeului creștin. Sunt starea de grație a Sărbătorilor de Crăciun”.
  • Paul Krizner: „Am cântat cu vocea mea tuturor neamurilor de români de oriunde ar fi. Lansarea revistei Gutenberg a fost în refren de „leru-i ler/flori dalbe de măr”.
  • Domnica Pop: „Că a fost frumos e puțin spus. În universul acesta frumos (…) poți simți toate anotimpurile, ca într-o vară continuă. Clipele petrecute cu membrii Salon Gutenberg se prefac în fluturi sentimentali, străvezii…”

În concluzie firească, nu ne rămâne decât să dorim colegilor de presă și de condei „Praznic Luminos/ Strălucind frumos” într-o reverență de gratitudine mereu simțindă.

Sărbători în pace și liniște întru mulți ani Trăiască!

 

 

Au consemnat Florica R. Cândea membru UZPR Filiala Arad

Carina A. Baba, membru Salon Gutenberg Arad

Ardelean Ioan Alexandru, membru Salon Gutenberg Arad (de fapt, reale gazde)

Un comentariu pentru “Corindele neamului, sufletul salonului

  1. În lunga și agitata sa istorie, românului i s-au furat multe: de la pita pruncilor, la pădurile și aurul munților. Trei lucruri, însă, nu i s-au putut confisca, deși tare s-a mai încercat și încă se mai încearcă: colinda, cântul și credința. Recentul Salon Gutenberg se înscrie, din principiu, în salba de acțiuni și activități dedicate, în aceste zile, tradiției și datinii străbune. Cu cât mai multe și mai reușite astfel de inițiative, cu atât mai bine. E o dovadă că suntem și vom fi mereu aceiași. Că încă mai credem în valori și nu ne dezicem de origini.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *