◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.04.2024

Numărul jurnaliştilor închişi în Turcia s-a dublat în ultimul an

Experţii și organismele pentru apărarea drepturilor jurnaliștilor avertizează că guvernul din Turcia creşte presiunea asupra liberei exprimări.

Datele publicate de Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ) din New York arată că 40 de jurnaliști se aflau în inchisoare în Turcia în legătură cu munca lor la 1 decembrie 2022, o creștere semnificativă față de cei 18 din spatele gratiilor în 2021.

Turcia este astfel pe locul al patrulea din perspective întemnțării lucrătorilor mass-media, după Iran, China şi Myanmar. La nivel global, CPJ a identificat 363 de jurnalişti în închisoare pentru munca lor.

Noile cazuri din Turcia sunt rezultatul a două investigații care au avut loc în iunie și octombrie, a declarat reprezentantul CPJ al Turciei, Özgür Öğret: „Când ne uităm la prima jumătate a acestui an, noi arestări ale jurnaliştilor în Turcia au fost rare”, a declarat Öğret pentru voanews.com, menţionând că CPJ a înregistrat chiar eliberări la acel moment. Dar operațiunile din capitala Ankara și orașul Diyarbakır, predominant kurd, au schimbat acest curs. „Aceste două investigații au fost aproape la fel de ample ca și operațiunile efectuate împotriva presei kurde în cadrul operațiunilor KCK la începutul anilor 2010”, punctează Öğret.

Noile arestări din Turcia din acest an implică jurnalişti care lucrează pentru sau asociaţi cu mass-media kurde, arată datele CPJ. În multe cazuri, a spus Öğret, jurnaliştii încă aşteaptă rechizitoriile.

Avocatul pentru libertatea presei adaugă că mass-media se tem de mai multe hărțuiri și de mai multe anchete pe măsură ce Turcia se pregătește de alegerile parlamentare și prezidențiale programate pentru iunie 2023. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *