◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.04.2024

Japonia se înarmează din nou

Guvernul japonez a adoptat o revizuire radicală a doctrinei apărării, cu scopul de a încerca să contracareze puterea militară a Chinei, pe care Tokyo o califică drept o „provocare fără precedent” la adresa securităţii arhipelagului nipon.

Țara preconizează să-şi crească în mod drastic cheltuielile militare, să-şi unifice comandamentul şi să crească raza de acţiune a rachetelor. În centrul acestei noi Strategii a Securităţii Naţionale, Japonia preconizează să-şi dubleze bugetul anual al apărării – de la aproximtiv 1% din PIB la 2% din PIB, până în 2027 – un lucru care provoacă deja critici cu privire la modul în care va fi finanţată această creştere. Japonia urmează să se alinieze astfel unui angajament similar al statelor membre NATO.

În documentele Guvernului sunt menţionate rachete americane de croazieră de tip Tomahawk, în contextul în care japoneză a dezvăluit recent că Tokyo vrea să cumpere până la 500 de astfel de rachete, dar rachete cu rază lungă de acţiune, de tip SM-6.

Prezenţa Forţei de Autoapărare pe insulele cele mai sudice japoneze, cele mai apropiate de Taiwan şi de China, ar urma să crească printr-o triplare a unităţilor de interceptare de rachete balistice, dezvăluie presa japoneză. De asemenea, Japonia intenţionează să se doteze cu o „capacitate de contraatc” – un concept care până de curând ar fi fost considerat incompatibil cu Constituţia. Acesta îi va permite să lovească ţinte care ameninţă arhipelagul de pe teritoriul unor ţări vecine.

Aceste schimbări sunt susţinute de către opinia publică niponă, dar, în același timp, este vorba despre un viraj major într-o ţară a cărei Constituţie pacifistă, adoptată imediat după înfrângerea de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, îi interzice în principiu să se doteze cu armată veritabilă. Însă Japonia consideră că aceasta este „ultima etapă a unei normalizări lente şi treptate” a poziţiei japoneze în domeniul apărării şi securităţii naţionale, apreciază vicepreşedintele cabinetului de studii Teneo, James Brady.

Poziţia militară tot mai apăsată a Chinei este prezentată drept o „gravă îngrijorare a Japoniei şi comunităţii internaționale”.

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *