◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro23.07.2024

Un util și îmbietor schimb cultural culinar la Gyula, Ungaria

O delegație a UZPR Filiala Arad a participat, în calitate de invitat, la Concursul gastronomic al românilor din Ungaria (ediția a șaptesprezecea, 61 de echipe participante în competiție) și Ziua Familiei.

Înalte Fețe bisericești, reprezentanți ai Autoguvernării pe țară (președinte Gheorghe Cozma), ai Consulatului Român și ai Ambasadei, cadre didactice universitare, reprezentanți ai Autoguvernărilor locale sau ai Timiș, școlilor cu predare în limba română, dar și delegații din județele Arad, Bihor, Sălaj, au rostit binemeritate cuvinte de mulțumire prin colorate standuri și delicioase preparate cu specific românesc: tocănuri diverse, langoși, găluște de Nădlac în aburi, reteșe, mămăligă ca și garnitură, fasole pestriță/albă la ceaun și servită în miez de pâine,  pită cu tricolori, sarmale, ardei umpluți, ciorbe ori diverse preparate  din carne de porc sau vită, oferită de organizatori.

Consiliul Județean Arad a fost reprezentat de vicepreședintele, domnul Ionel Bulbuc și de directorul Centrului Cultural, doamna Ioana Berar.

Esplanada din preajma Cetății de la Gyula s-a umplut  de culoare, gust și arome. Trebuie să mai adăugăm, metaforic, faptul că unele standuri expoziționale au avut un gust (aranjare!) „cu gust” la propriu (foto edificatoare în acest sens).

Spectacolul minorităților a fost o altă atracție, iar Mircea Cîrtișorean a adus un repertoriu autentic.

Au participat cu standuri, doritori din toate localitățile populate de români și nu numai.

Întâlnirea cu vechi prieteni, cât mai ales cu preotul paroh Teodor Mark de la Catedrala Episcopală Gyula, a fost o reală trăire emoțională și   ne-a însuflețit șederea aici.

Salonul Cultural Gutenberg a avut un stand anume cu produse locale culinare și a fost împodobit cu decor de toamnă. „Moșteniri măcene” a fost reprezentată de un grup local (ing. Cristian Vuin și alții), dar și de o delegație a Primăriei Macea.

Tocana  de porc  ca la „proaspătă” și  curechiul acru din cadă au întrunit și satisfăcut poftele trecătorilor.

Se cuvin mulțumiri pentru invitație doamnei  Birta Julia Mihaéla (președinta Autoguvernării locale din Mako’ Macău) și doamnei Mariana Vetro (unul din primii fondatori ai acestui inedit concurs) pentru calda primire, atenție  și servire. Tuturor, gratitudine, felicitări mulțumire.

În concluzie, când românii se adună (e) cântec, joc, bucate și voie bună.  Concursul s-a încheiat cu oferirea de Diplome de participare (și un souvenir) simbolic, iar cei care au meritat sufragiile unui juriu competent, au primit premii speciale.

 

Florica R. Cândea / UZPR, Filiala Arad

Selecție foto colaj: Carina A. Baba, Salon Gutenberg Arad

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *