◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro14.07.2024

Raport. Preocupările globale legate de utilizarea AI în producţia de ştiri sunt
în creştere

Institutul Reuters pentru Studierea Jurnalismului a realizat un raport în urma căruia a reieșit faptul că preocupările globale legate de utilizarea inteligenţei artificiale (AI) în producţia de ştiri şi în dezinformare sunt în creştere. Potrivit Euractivacest fapt aduce noi provocări redacţiilor care se luptă deja să menţină treaz interesul publicului.

Raportul anual al institutului, „Digital News Report”, care se bazează pe sondaje la care au participat aproape 100.000 de persoane din 47 de ţări, arată că din toată lumea încearcă să găsească soluţii pentru provocările legate de de AI generativă, în contextul în care giganţi tehnologici şi startup-uri precum Google şi OpenAI concep instrumente care oferă rezumate ale informaţiilor şi care pot absorbi traficul de pe site-urile de ştiri.

Pe de altă parte, raportul a constatatun scepticism masiv al consumatorilor în ceea ce priveşte utilizarea AI pentru crearea de conţinut de ştiri, în special în cazul subiectelor sensibile, cum ar fi politica. Potrivit sondajului, 52% dintre respondenţii din SUA şi 63% dintre cei din Marea Britanie au declarat că s-ar simţi inconfortabil în prezenţa ştirilor produse în principal cu ajutorul AI, dar se simt mai confortabil în privinţa utilizării AI în culisele activităţilor de redacţie, pentru eficientizarea activităţii jurnaliştilor. „A fost surprinzător de observat nivelul de suspiciune. Oamenii au avut, în general, temeri cu privire la ceea ce s-ar putea întâmpla cu fiabilitatea şi încrederea în conţinut”, a spus Nic Newman, de la Institutul Reuters şi autor principal al „Digital News Report”.

De asemenea, raportul a constatat faptul că preocupările legate de conţinutul de ştiri false din mediul online au crescut cu trei puncte procentuale comparativ cu anul trecut, 59% dintre respondenţii la sondaj arătându-se îngrijoraţi. (Roxana Istudor)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *