◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro14.07.2024

ONU. Managementul durabil al pădurilor

Cea de-a 19-a sesiune a Forumului Națiunilor Unite pentru Păduri (UNFF19) s-a deschis pe 6 mai 2024, la Geneva, cu accent pe atingerea obiectivelor forestiere globale și pe creșterea progresului către dezvoltarea durabilă până în 2030 (https://news.un.org/fr/ story/2024/05/1145346): UNFF intră în subordinea Consiliului Economic și Social al Națiunilor Unite (ECOSOC) și își propune să sprijine obiectivele Acordului internațional privind pădurile și să promoveze alte instrumente, procese, angajamente și obiective internaționale legate de păduri.

La ceremonia de deschidere a forumului, Juliette Biao, directorul Secretariatului UNFF, a declarat că lumea se confruntă în prezent cu numeroase dezastre naturale, schimbări climatice și agravarea conflictelor, creșterea sărăciei și creșterea șomajului. Ea a mai spus că este posibil să se abordeze aceste provocări globale prin atingerea Obiectivelor Pădurilor Globale (GFG) până în 2030, dar acestea au rămas departe de a fi pe drumul cel bun.

Referindu-se la GFG, doamna Biao a spus că țările trebuie să „consolideze angajamentul politic și parteneriatele” pentru a sprijini GFG-urile: „Vrem o lume în care toate tipurile de păduri sunt gestionate durabil. O lume în care pădurile sănătoase sunt recunoscute ca soluții puternice bazate pe natură pentru multe dintre provocările de dezvoltare durabilă cu care ne confruntăm astăzi”.

 

Evaluarea progresului și identificarea lacunelor

Peter Gondo, consilier interregional al Departamentului pentru Afaceri Economice și Sociale (DESA) al ONU, a declarat că sesiunea UNFF din 2024 include un segment la nivel înalt și o revizuire a Acordului Internațional privind Pădurile, cu speranța că „evaluarea progresului și identificarea lacunelor” în atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD) până în 2030 sunt esențiale: principalele rezultate ale sesiunii au fost o declarație de segment la nivel înalt și o rezoluție omnibus, care include rezultatele evaluării la jumătatea perioadei și programul de lucru pe patru ani al Forumului UNFF pentru 2025-2028.

UNFF19 a avut loc înaintea celei de-a patra sesiuni a Conferinței statelor insulare mici în curs de dezvoltare (SIDS4), desfășurată în perioada 27-30 mai 2024 în Antigua și Barbuda.

Fiecare conferință pentru statele mici insulare în curs de dezvoltare (SIDS) se concentrează pe evaluarea capacității de dezvoltare durabilă a insulelor mici. Peter Gondo a subliniat că pădurile și copacii sunt importanți pentru bunăstarea SIDS. El a spus că pădurile „joacă un rol esențial în disponibilitatea și cantitatea de apă dulce, în protecția coastelor marine împotriva valurilor cauzate de condiții meteorologice extreme, cum ar fi uraganele, în conservarea diversității biologice, în special a speciilor endemice și a variabilității genetice și dezvoltarea economică prin comerțul cu produse forestiere lemnoase și nelemnoase”.

O rețea de finanțare gestionată de DESA – Rețeaua Globală de Facilitare a Finanțelor Pădurilor (GFFFN) – sprijină multe SIDS în gestionarea durabilă a pădurilor, fiind „o parte integrantă a Agendei 2030, care recunoaște că pădurile sunt esențiale pentru viața pe Pământ:  „Aceasta include sprijin pentru proiectarea programelor forestiere naționale și a strategiilor naționale de finanțare a pădurilor aliniate la cadrele naționale de dezvoltare durabilă, precum și pentru întărirea capacităților experților naționali de a accesa finanțare forestieră din surse multilaterale și din alte surse”, a mai subliniat dl Gondo. SIDS susținute până în prezent includ Jamaica, Fiji, Papua Noua Guinee, Guineea-Bissau, Dominica, Saint Kitts și Nevis.

 

Tripla criză planetară

Secretariatul ONU pentru Climă (UNFCCC), consideră că schimbările climatice, poluarea și pierderea biodiversității sunt triple crize planetare cu care se confruntă omenirea în prezent. Peter Gondo a subliniat că pădurile joacă un „rol central” în abordarea acestei crize, deoarece o pădure sănătoasă și bine gestionată ajută la reglarea climei, la curățarea aerului și la asigurarea mijloacelor de trai și a siguranței alimentare.

Investițiile în soluții bazate pe păduri pot oferi „o modalitate eficientă din punct de vedere al costurilor de a genera beneficii multiple pentru biodiversitate și societate”, a mai spus el.

 

Emilian M. Dobrescu

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *