◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.07.2024

Minunată-i prietenia

Minunată-i prietenia, /Nu e alta pe pământ,/ Să-nțeleagă bucuria/ Cuprinsă-n acest cuvânt/ Minunată-i prietenia!

 

O discuție despre prietenie este într-adevăr o provocare, nu glumă! În acest cuvânt stau ascunse atât de multe taine și lumi, încât pentru a le pricepe trebuie să “fii la fața locului”, precum un reporter în miezul întâmplărilor. Această poveste nu o poate relata decât acea persoană care a fost “pe teren”, care a experimentat magia prieteniei și a stărilor prin care aceasta te trece.

De multe ori suntem tentați să comparăm ori să asociem prietenia cu iubirea. Mare greșeală! Aceste sentimente sunt total diferite: dacă în iubire există iertare, în prietenie nu e loc de greșeală. O prietenie odată trădată, nu va mai fi niciodată ce a fost.

Și, da! Am fost acolo! Am trăit și trăiesc bucuria prieteniei, dar am cunoscut și starea de dezamăgire, de abandon, în momentul despărțirii de un prieten bun.

Cum începe și din ce cauze se sfârșește o prietenie? Prietenia începe pe nesimțite. Abia după o vreme realizezi că ai câștigat un prieten, însă dacă încerci să rememorezi, vei constata că nu reușeșți să determini cu exactitate momentul de început. Dar prieteniile se și destramă. Cauzele pot fi: nesinceritatea, trădarea, lipsa timpului, modificarea pasiunilor, schimbarea domiciliului și altele. Cu toate acestea, consider că o prietenie adevărată poate depăși multe dintre aceste bariere.

Prietenia nu are multipli și submultipli, asemenea unităților de măsură. Ea nu poate fi gradată.  Ori există, ori nu există! Eseistul Mircea Mihăieș susține chiar că “Nu există prietenie, ci doar dovezi de prietenie”. Să fie oare așa? Sunt tentat să cred că are dreptate pentru că în lipsa faptelor, nu ne putem dovedi prietenia.

Prietenia ne adună și ne zidește, așa cum spune și un cunoscut proverb: “Cine se aseamănă, se adună”. Un prieten adevărat te ajută să crești, să te dezvolți, să evoluezi; te susține, dar te și avertizează atunci când tinzi să iei decizii greșite.

 „Prietenia” este opusul „dușmăniei”, tocmai de aceea o putem folosi ca pe o „armă” împotriva răutății, așa cum afirma Buddha: „Prietenia este singurul antidot pentru ură, este singura garanție pentru pace”. Dacă am înțelege cu toții importanța prieteniei, pacea ar domni pe pământ.

În final, pe lângă multele realizări pe care ni le-a lăsat domnia sa, aduc aprecieri cu acest prilej lui Doru Dinu Glăvan pentru această remarcabilă expresie pe care obișnuia să o folosească: „minunată-i prietenia”, în ea sălășluind un întreg univers. Doar aceia dintre noi care au trăit „pe pielea lor” sentimentul prieteniei pot afirma cu tărie cât e de minunată!

 

 

David Florin Boran

Colegiul Național „Traian Doda”, Caransebeș

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *