◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.07.2024

Defensiva europeană
cu Trump la Casa Albă (I)

Alegerile prezidențiale din Statele Unite reprezintă – generic vorbind – principalul indicator privind modul cum va evolua lumea în următorii patru sau opt ani. Nici cele din 5 noiembrie nu fac excepție. O ipotetică hârtie de turnesol cufundată în cele două mari oceane ale lumii – Atlantic și Pacific – ne va spune, în toamnă,  câte ceva despre viitoarea configutație geopolitică a planetei.

Să o luăm metodic și fără metafore. În textul de față, voi încerca să analizez relația transatlantică în ipoteza revenirii lui Trump la Casa Albă.

 

Gâlceava lui Trump cu membrii europeni ai NATO

În primul său mandat, Trump nu a avut o abordare constructivă în ceea ce privește Alianța Nord-Atlantică. Aparent, ar fi fost vorba de nivelul redus al bugetelor militare europene, însă în esență, șeful administrației de la Washington nu era un susținător al organizației și nici nu dorea să pozeze în garantul securității pe vechiul continent. Europenii au înțeles și și-au văzut de treabă cu aceleași bugete militare subdimensionate. Pericolul din est era minim. Nivelul de coeziune al Alianței a avut însă de suferit, ca de altfel și încrederea europenilor în aliatul de peste ocean. Cu un alt președinte la Casa Albă nu s-ar fi ajuns la derapajele doamnei Merkel sau la expresii de tipul ,,Nato este în moarte cerebrală’’ – sumbra afirmație a lui Emmanuel Macron, la nici cinci ani de la ocuparea peninsulei Crimeea de către Rusia. Nu era o figură de stil, ci mai degrabă un pseudo-adevăr generat de atitudinea lui Trump.

 

La aproape 80 de ani, te mai poți schimba… dar e greu tare

În această perioadă, Donald Trump este în campanie electorală. Prin ideile promovate pe linie externă nu pare să se distanțeze prea mult de modul cum gândea și acționa în primul său mandat. În strategia sa, europenii nu vor mai avea un loc privilegiat, adică pe prima treaptă a podiumului celor care trebuie apărați. Chiar dacă situația operativă la nivel mondial s-a schimbat din temelii în acești ani, viziunea lui Trump față de locul vechiului continent în matricea politicii sale externe și de apărare a rămas aceeași. S-ar putea schimba ceva dacă europenii, cu mic cu mare, ar crește cheltuielile pentru apărare la nivelul dorit de Trump? Nu cred. Pericolul din Pacific este prea mare, mai serios decât în urmă cu șapte ani. Este drept, Trump, spirit tranzacțional, a aplicat în politica externă o veche zicală americană: ,,valorezi cât plătești’’, dar asta era în îndepărtatul an 2017. Rămâne valabil și azi, dar condțiile s-au schimbat.

 

„Foaia de parcurs’’ din 2014 a fost pentru cei mici…

Chestiunea creșterii bugetelor militare ale aliaților europeni este la fel de veche cât Alianța. La summit-ul de la Newport, în Țara Galilor – 2014, când la Casa Albă era încă Obama, s-a stabilit o ,,foaie de parcurs’’, ca statele membre să ajungă la 2% din PIB pentru apărare. Chiar dacă au apărut câțiva premianți – dintre noii veniți, să ne înțelegem – decizia a căzut repede în desuetudine pentru a renaște, cu mare durere, după debutul sângeroasei „operațiuni speciale’’ a Rusiei în Ucraina. „Păi sigur – îmi spunea luna trecută un diplomat dintr-o țară de pe malul european al Atlanticului – americanii își permit să aloce 3-4% din PIB pentru apărare. Ei sunt principalii furnizori de sisteme defensive ale Alianței și au un profit uriaș numai din ce ne vând nouă’’.

 

George Miloșan

Foto: Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *