Proiectul Concursului Județean „Vâlcea Colț de Rai”, adresat elevilor de gimnaziu, s-a născut în urmă cu peste un deceniu, în organizarea Bibliotecii Județene „Antim Ivireanul”. Instituția, fiind beneficiara unei donații de calculatoare, trebuia să facă funcțională o rețea informatică a bibliotecilor locale, aflate în coordonarea sa județeană. Rețeaua, în denumirea sa BIBLIONET (adică… biblioteci în rețea!), putea susține diferite proiecte care să se bazeze pe comunicarea în mediul virtual, ajutând, dincolo de alte obiective ale aplicațiilor, la familiarizarea cu calculatorul, nu doar a tinerei generații (oricum foarte receptivă!), dar și a maturilor din instituțiile publice (biblioteci, școli etc.) dependenți de cele clasice, specifice abordării analogice. Ideea promovării unui concurs de creație care să mobilizeze talentele literar artistice juvenile, testată la început pentru școlile din Loviște (aici, doar în format analogic, cu sprijinul Comisiei de… cultură-învățământ a Consiliului Județean!), s-a ivit ca o bună oportunitate de a da de lucru rețelei informatice și a pune in actu deservenții celor clasice. Contextul implementării rețelei informatice întrevedea, și nu prea, necesitatea firească, mai ales că forța de respingere a noutății este în firea tradiției… Care era situația la vedere pentru cei proactivi, privind mersul lumii? Aici să amintim că alesul pentru coordonarea implementării în Județ a Biblionetului chiar fusese școlit în lumea nouă (vezi… bursa din USA!) și ideea aplicației din Loviștea se putea înnobila și amplifica în efectele ei favorabile, folosind rețeaua disponibilă!
Societatea cunoașterii, iată o etichetă proprie Mileniului III, înzestrată cu o tehnologie a comunicării cu viteza gândului, impunea mai demult, ca pe un imperativ, schimbarea ritmurilor vieții unei societăți globalizate în bună măsură (chiar împotriva celor care nu puteau crede ochilor, prin exacerbarea localismului tradiționalist și reticent la înnoire!). Ritmurile locale nu își sincronizau vitezele galopului… planetar! Trecerea de la analogicul clasic la digitalizare cerea – și cere în continuare! – generației care își ia în posesie lumea, o rapidă adaptare. Societatea românească, tarată de conservatorismul unei tradiții puternice, se dovedește în continuare cu o mare rezistență la schimbare și cu un asincron evident (vezi lentoarea integrării europene, deși asumate, într-o tranziție fără sfârșit!). Dar TIMPUL, în năvala lui, ne impune EL procesul și efectele fenomenelor sociale… globale. Experiențele recente ne-au arătat ele pragurile nevăzute! Pandemia de Covid 19 ne-a obligat la distanțările fizice și la reconotarea socializării, a traiului în mediul virtual, prin platformele de socializare. Munca de la distanță, învățământul online ne-au dumirit ex abrupto asupra unei realități de necrezut. Cu ce eforturi și cu ce eficiență am trăit noile stări impuse? Este greu de dat un răspuns! Generațiile vor răspunde diferit, probabil! Un lucru este, însă, sigur: cei cu abilități în folosirea noilor tehnologii au suferit mai puțin în fața acestor provocări cu aparența intempestivului!
În acest context, îi remarcăm aici pe vizionarii proactivi care au promovat, într-o vreme cu rezistență la schimbare acerbă, BIBLIONETUL. Pe cei care au crezut permanent în utilitatea lui și s-au bătut… cu morile de vânt, să nu îl omoare din fașă (speriați de noutate și din opacitatea… necredinței față de utilitatea lui!). Constatăm că oameni ai timpului acesta cu viteze amețitoare au crezut și ei în Proiectul Concursului de creație „Vâlcea Colț de Rai” și l-au susținut moral și material, într-un voluntariat exemplar. Îi felicităm pe acești oameni cu viziune – nu mulți, din nefericire! – care au văzut în concursul dedicat elevilor o modalitate de-a fi utili societății românești aflată într-o transformare cu schimbări profunde și cu acute nevoi de adaptare la altă viteză de rotație civilizațională a planetei.
Constatăm, azi, aici că PROIECTUL „Vâlcea Colț de Rai”. ajuns la Ediția a XI-a. are deja o istorie proprie, care mărturisește însăși percepția fenomenului de către Instituția Publică, prin gradul de implicare, dar și consecvența celor ce i-au înțeles utilitatea: specialiștii formați special pentru noua misiune; asociațiile partenere din zona nonguvernamentală; puținele instituții publice locale/din cele multe, cu oamenii frumoși, dar puțini, din mulții aleși!
În numele Cercului de la Râmnic: România/„Grădina Maicii Domnului” mulțumim: specialistului în biblioteconomie al Bibliotecii Județene „Antim Ivireanul”: Valentin Smedescu, coordonatorul proiectului intrat în tradiție/ membru al echipei de jurizare al etapei finale-județene; Felix Sima (poet, membru al Uniunii Scriitorilor din România, pensionar/ex. bibliotecar); Violeta Cîrstea Scrociob (artist plastic, membru al Societății Culturale „Anton Pann”) ; Dumitru Zamfira (poet, artist plastic, membru al Cenaclului „Petale”); membrii ai juriului etapei finale. Mulțumim tuturor susținătorilor, moral și material, care ne-au fost alături în cele 11 ediții! Mulțumim tuturor bibliotecilor locale partenere, și dascălilor care au îndrumat elevii la Concursul județean, cu scopul lui formativ-educativ.
Mihai Sporiș/UZPR Vâlcea
Foto: Facebook