Cel mai mare parc fotovoltaic din Europa
La finalul lunii noiembrie 2022, investitorii şi autorităţile din judeţul Arad au prezentat proiectul celui mai mare parc fotovoltaic din Europa, care va avea capacitatea de 1.044 de MW şi ar urma să devină operaţional în decembrie 2024. Proiectul include unul dintre cele mai mari centre de pregătire profesională din zonă, iar minimum 1.000 de oameni vor lucra zilnic la construirea parcului; după finalizarea lucrărilor, vor fi angajaţi până la 200 de oameni pentru operare şi mentenanţă. Proiectul va fi însoţit de o a doua investiţie, de aproximativ 200 de milioane de euro, într-o unitate de stocare a energiei, care va fi tot cea mai mare de pe continentul european.
Pe 17 februarie 2023, autritățile locale din com. Grăniceri, jud Arad, au înregistrat cererea investitorilor de emitere a certificatului de urbanism în vederea construirii unei staţii de producere și stocare a energiei electrice din energie solară, cu o capacitate de aproximativ 500 MW (Cel mai mare parc fotovoltaic din Europa, investiție anunțată în Arad (cursdeguvernare.ro)): „Acest proiect completează construirea celui mai mare parc fotovoltaic din Europa. Vorbim și de o staţie de stocare care va fi ridicată pe 20 de hectare pr teritoriul comunei Grăniceri: aici vor exista, pe platforme betonate, baterii de dimensiunile unor containere de marfă. Va fi cea mai mare capacitate de stocare a energiei regenerabile din Europa, iar investiţia se va ridica la aproximativ 200 de milioane de euro, pe lângă investiţia de 800 de milioane de euro în parcul fotovoltaic Pilu – Grăniceri”, a declarat primarul comunei menționate, conform căruia, construirea parcului fotovoltaic trebuie să înceapă în perioada iulie-august 2023: „Terenul pe care va fi ridicat parcul fotovoltaic, în suprafaţă de 1.064 de hectare, a fost scos din circuitul agricol. Ministerul Agriculturii a emis în acest sens avizul favorabil, iar Direcţia pentru Agricultură Arad a emis deciziile. PUZ-ul a fost aprobat de Consiliul Local Grăniceri în şedinţa din 15 martie 2023, iar în paralel investitorii lucrează la documentaţia pentru obţinerea de la noi a autorizaţiei de construire. Investitorul mi-a confirmat, în ultimele convorbiri pe care le-am avut, că lucrează deja la proiectul tehnic al viitorului parc. Estimăm ca, în mai-iunie 2023, să emitem autorizaţia de construire, iar în iulie-august 2023 va începe lucrul pe şantier”, a declarat primarul comunei Grăniceri.
Expansiunea surselor de energie regenerabilă
Agenția Internațională a Energiei (IEA) estimează că în următorii câțiva ani, puterea din surse regenerabile a lumii va fi mai mare decât în anterioarele două decenii (Expansiune globală a surselor de energie regenerabilă – Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România (uzpr.ro), postat pe 21 aprilie 2023). Capacitatea globală de energie din surse regenerabile este estimată să crească cu 2.400 gigawați (GW) în perioada 2022-2027, arată raportul Renewables 2022 al IEA. Această creștere masivă este cu 30% mai mare decât valoarea de avans estimată în 2022. Raportul constată că sursele regenerabile reprezintă peste 90% din expansiunea globală a energiei electrice în perioada 2022-2027, depășind cărbunele și devenind cea mai mare sursă de electricitate globală până la începutul anului 2025.
În Europa, se estimează că energia regenerabilă adăugată în perioada 2022-2027 va fi de două ori mai mare decât în perioada precedentă de cinci ani, determinată de o combinație de preocupări privind securitatea energetică și ambițiile climatice.
Dincolo de Europa, revizuirea ascendentă a creșterii energiei din surse regenerabile pentru următorii cinci ani este determinată și de China, Statele Unite și India, care pun în aplicare politici și introduc reforme de reglementare și de piață mai rapid decât era planificat anterior.
Raportul IEA constată și diversificarea susținută în lanțurile globale de aprovizionare fotovoltaice: capacitatea solară fotovoltaică globală se va tripla în perioada 2022-2027. Raportul IEA estimează, de asemenea, o accelerare a instalărilor de panouri solare pe acoperișurile rezidențiale și comerciale. Obiectivul UE este de a ajunge până în 2030 la aproape 600 GW de energie solară produși anual.
Edith-Mihaela Dobrescu, Institutul de Economie Mondială
Emilian M. Dobrescu/UZPR
Foto: Nicholas Doherty/Unsplash