Marți, 20 iunie, începând de la ora 15, sala „Orfeu” a Centrului de Cultură și Arte „George Topîrceanu”, din Curtea de Argeș, va găzdui o dublă lansare de carte a scriitoarei și jurnalistei româno-americane Elena Mitru, membră a UZPR, Filiala Diaspora, volumul de poezie „Ore și hore românești”, și cartea de inteviuri „Arta în conversație, II”, ce cuprinde convorbiri cu câțiva dintre artiștii plastici contemporani, de notorietate. Manifestarea este organizată de Filiala Presa Culturală, a UZPR, în parteneriat cu Centrul de Cultură și Arte, și Biblioteca Municipală, locale, amfitrion fiind jurnalistul Silviu Gherman, managerul instituției. Invitat special va fi academicianul Gheorghe Păun, redactorul-șef al revistei „Curtea de la Argeș”, iar moderatori Marian Ghiță, directorul Bibliotecii, și jurnalistul Marian Nencescu, secretarul Filialei.
Scriitor, jurnalist și artist plastic reputat, membră a Cenaclului Literar „Mihai Eminescu”, din Astoria, New York, condus de părintele dr. Theodor Damian, Elena Mitru are peste 35 de cărți publicate, și cam tot atâtea expoziții de artă decorativă, organizate în România și în țara de adopție, SUA. Cultivând cu mândrie sentimentul de patrie și de limbă românească, Elena Mitru transmite, prin cărțile sale, majoritatea memorialistică, eseuri, interviuri și reportaje, dar și poezii, inclusiv versuri pentru copii, bucuria de viață, optimismul și încrederea, aceasta la o vârstă când mulți creatori s-ar lăsa copleșiți mai degrabă de neajunsurile zilnice, decât de bucuria de a scrie sau de a creea ceva util pentru public. Scriind consecvent într-o frumoasă limbă românească, Elena Mitru face dovada vie că „sângele apă nu se face”, indiferent unde te poartă pașii vieții. Cele două cărți recente, publicate una la Editura Pim, din Iași ( „Ore și Hore românești”), a doua la Editura RawexComs, din București („Arta în conversație, II), cuprind mărturii (lirice) din anii copilăriei și adolescenței petrecută la Slatina, dar și gânduri și idei generoase comunicate de câțiva artiști plastici contemporani de succes, totul subordonat ideii de românism și de meliorism social. Nu lipsită de importanță este și lista artiștilor plastici intervievați de Elena Mitru, o adevărată filă de istorie culturală. În mod cu totul excepțional, o parte din artiști i-au încredințat jurnalistei câteva din lucrările lor, ce vor fi expuse cu prilejul lansării. Este vorba de pictorii Cristina Istrate, Laurențiu Harda, Mihai Coțovanu și Mihai Cătrună, ultimul fiind chiar redactorul artistic al Revistei „Eminesciana” și membru al UZPR, Filala Presa Culturală.
Jurnalist „nativ”, Elena Mitru simte „pulsul străzii”, de la București, New York, sau din Watterbury, Connecticut, orașul unde locuiește în prezent, și „dă mărturie” despre mersul vremii și al vremurilor, fiind poate cel mai avizat creator de atmosferă din aceste vremuri tulburi, umbrite de pandemia de Covid. Premiată de Asociația Scriitorilor din Bistrița-Năsăud pentru antologia „Triptic literar: Poezie, Proză, Critică, scriitori din România și America, publicați de Revista „Lumină Lină/Gracious light”, din New York, Elena Mitru își păstreză pentru propria creație echilibrul și ideile originale, fără să împrumute și din opera confraților. Dovadă a reputației de care se bucură, este și recenta premiere cu Diploma de merit a Revistei „Eminesciana” și a Filialei Presă Culturală, a UZPR, în cadrul întâlnirii cu publicul și jurnaliștii din Slatina, desfășurată chiar pe data de 15 iunie, cu prilejul comemorării a 134 de ani de la moartea Poetului Național.
Manifestarea de la Curtea de Argeș, la care vor participa și Membrii Cenaclului Literar „Nicolae Velea-Urmuz” , din localitate, este doar o parte a periplului românesc al Elenei Mitru, ce se va încheia cu vizitarea Mânăstirilor de lemn, de pe Valea Izei, Maramureș, un bun prilej de a cunoaște pe viu o istorie conservată miraculos în firea și obiceiurile „marmațienilor”.
Marian NENCESCU