◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Inscripție minerit Cavnic

La Cavnic, în Maramureș
Cea mai veche inscripție despre minerit din Europa
Lucrări publicate la sfârșitul secolului al XIX-lea ne dau o informație valoroasă despre istoria mineritului din România. În zona de sus a localității Cavnic, într-o coastă a Munților Gutâi, pe filonul Principele (Voievod) , se află o galerie de mină săpată manual, cu dalta și ciocanul. Încă nu se cunoaște vechimea acestei lucrări miniere. Scrierile de secol XIX spun că, la cca 70 de metri de gura galeriei, s-a descoperit următoarea inscripție: ”Hier hats erschlagen Jakob Huber anno 1511”. Adică inscripția, conform unui obicei, indică locul unde a murit un om. Știam despre această inscripție de la întîlnirile cu speologii băimăreni din cadrul clubului ”Montana”. În redacția cotidianului ”Graiul Maramureșului”, unde eram redactor, mi-a venit o informație prețioasă din Cavnic: că un cetățean are o placă pe care este această inscripție. N-am zăbovit mult și am plecat în documentare la Cavnic. Le-am cerut să mi se alăture geologului Dumitru Iștvan și arheologului Carol Kacso, cu ei făcusem bună echipă la cercetarea unor galerii foarte vechi de mină.
În Cavnic, la casa nr.6 de pe strada Independenței, l-am cunoscut pe Horia Miclea, în posesia căruia se afla interesanta placă. A scos-o din colniță și ne-a lăsat-o spre cercetare și fotografiere. Este o placă de ciment, cu lungimea de 73 cm, lățimea de 47 cm și grosimea de 3 cm. Pe placă sunt gravate următoarele cuvinte: ”Hier hast erschlagen Iakob Huber anno 1511”. Placa este deteriorată în colțul din dreapta, are patru găuri la colțuri și două cârlige din fier în partea de sus. Deținătorul plăcii ne spune că a scos placa în anul 2004 dintr-o galerie din zona puțului Kuemburg, orizontul Ferdinand. Locul indicat este la câțiva kilometri față de filonul Principele (Voievod), unde s-ar mai afla inscripția originală. În cercetarea plăcii de la Cavnic l-am atras și pe arheologul V. Wollmann, un specialist în mineritul veci, cetățean al Germaniei. Se concluzionează că placa este o replică, o copie a inscripției făcute în anul 1511. Cel care a copiat inscripția originală a comis o greșeală: în loc de HIER HATS a scris…HAST. Nu se știe când a fost făcută copia, însă ea este valoroasă pentru că dă încă o informație despre inscripția originală, despre care specialistul german spune că este cea mai veche inscripție despre minerit din Europa. De-acum, speologii băimăreni și-au propus să identifice gura acelei galerii, care, sigur, este acoperită de pământ, și căutarea celei mai vechi inscripții despre minerit din Europa. Este aici, ascunsă într-o galerie foarte veche, săpată cu dalta și ciocanul, în urmă cu sute, poate mia de ani și mai bine. ..

Alec PORTASE / UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *