◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

SECRETELE VATICANULUI

Pe 11 februarie 2019, s-au împlinit 90 de ani de la înfiinţarea statului Vatican care a devenit suveran printr-un act semnat de Mussolini. Decizia punea capăt unor dispute dintre guvernul italian și Biserica.

Vaticanul este cel mai mic stat din lume. Are o suprafața de 1 km pătrat și este o enclavă în inima capitalei italiene, Roma.

Cel mai iubit suveran pontif din istorie a fost Papa Ioan Paul al II-lea. În anul 2000, și-a cerut iertare pentru păcatele pe care Biserica Catolică le-a făcut de-a lungul vremii. Printre păcatele enumerate s-au numărat excomunicările, greșelile comise împotriva evreilor, lezarea demnităţii femeilor.

Papa Ioan Paul al II-lea a avut cel mai lung pontificat, 26 de ani și a fost o personalitate importantă a lumii. A fost cel de al 263-lea succesor al Sfântului Petru, fiind primul papă de altă origine decât cea italiană.

De-a lungul timpului, Vaticanul a fost scena multor scandaluri. Iar secretele pe care le deține ar putea zgudui lumea creştină. Biblioteca Vaticanului ascunde multe secrete întunecate, printre acestea și Evangheliile apocrife care susțin că Iisus a fost doar un om și îi este prezentată linia genealogică.

Exorcizările sunt unul dintre cele mai bine păstrate secrete ale Vaticanului. Potrivit declaraţiilor lui Gabriele Amorth, fost angajat al Vaticanului, în lume există peste 300 de exorcizatori dintre care patru sunt la Vatican. Chiar Papa Ioan Paul al II-lea a făcut două exorcizări în anii 1982 și în 2000.

Cel de al doilea a fost Papa Benedict al XVI-lea care a ținut o exorcizare pe doi bărbați în anul 2009.

În anul 1982, Vaticanul a fost zguduit de un scandal legat de colapsul Băncii Ambrosiano, cea mai mare bancă privată din Italia, al cărui principal acționar era Vaticanul. Banca a falimentat după ce Vaticanul a scos bilioane de dolari prin 10 companii. S-a spus că banii aveau destinaţii obscure, finanţarea lojilor masonice sau a crimei organizate.

Un alt scandal de proporţii a avut loc în anul 1978. Este vorba despre asasinarea Papei Ioan Paul I. El a fost papa doar 33 de zile, până a fost găsit mort în patul său. Se spune că ar fi fost otrăvit.

În Vatican exista un tribunal secret numit Penitenciarul Apostolic. El a luat naștere în anul 1179 și judeca anumite cazuri. Printre acestea sunt pângărirea Euharistiei, pângărirea trupului și sângelui lui Hristos, încercarea de ucidere a papei, scandalurile sexuale și implicarea în probleme legate de avort.

În anul 1997, Vaticanul a fost scena unui alt scandal. A fost publicat un document în care se arata ca în anul 1946, Vaticanul a înlesnit fuga unor nazişti în Argentina și Spania. A existat o încercare de a fi deschis un proces în acest sens, în anul 2000, dar a fost rapid închis.

efemeride.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *