◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro01.05.2024

Europenizare. Durata medie de viață

Am căutat în dicționare și pe internet definiția vîrstei medii și nu am găsit-o. Nu trebuie confundată cu speranța medie de viață, care reprezintă, teoretic, vârsta până la care ar putea trăi o persoană.

În engleză, „average age of population” reprezintă vârsta medie a unei populații, adică punctul în care jumătate din populație este mai în vârstă și jumătate este mai tânără. Vârsta medie în Statele Unite este de 38,8 ani, și aceasta a crescut cu 0,3 ani în 2021. Vârsta medie pe Terra este de 30 de ani, ceea ce înseamnă că Statele Unite au o populație mai în vârstă decât media mondială. Vârsta medie variază în funcție de stat, în general de la 31,2 ani la 45,1 ani.

Și acum să vedem statisticile în Uniunea Europeană:

Vârsta medie a europenilor este în creștere, iar în Europa care îmbătrânește, Italia este protagonist (https://www.stiripesurse.ro/italienii-sunt-cei-mai-batrani-oameni-din-ue_3234039.html, postat pe 17 februarie 2024): în ultimul deceniu (2013-2023), tendința demografică a fost de așa natură încât vârsta medie a cetățeanului Uniunii Europene a cunoscut o creștere de 2 ani și 4 luni, care în Italia a fost însă de patru ani.

Rezultatul este o îmbătrânire lentă și constant: dacă vârsta medie este de 44 de ani și jumătate în statele membre UE, în Italia este de 48 de ani și 5 luni, cea mai mare cifră dintre toate, care ridică probleme de diverse feluri: economice și de securitate socială.

În România, vârsta medie era în 2022 de 42,4 ani. Recensământul populației, organizat în 2022, mai arată că vârsta medie a populației de sex feminin este de 44,1 ani comparativ cu 40,6 ani pentru bărbați.

Datele Eurostat se limitează la a înregistra situația demografică așa cum este ea: de la 1 ianuarie 2023, la nivel de fiecare stat membru al UE, vârsta medie a variat între 38,4 ani în Cipru și 48,4 ani în Italia. Numai că ”sindromul îmbătrânirii” nu este ceva care îi afectează doar pe italieni. Între 2013 și 2023, în timp ce europenii, în medie, au îmbătrânit în medie cu 2 ani și 4 luni, Grecia, Spania și Slovacia au înregistrat o creștere a vârstei medii naționale de patru ani, demonstrând o problemă europeană, abordată recent și de Banca Centrală Europeană.

În 2030, mai mult de un miliard de oameni de pe planetă vor fi în vârstă de peste 65 de ani, conform unui studiu realizat de National Institutes of Health din SUA. Aceasta se va datora creşterii duratei de viaţă şi îmbunătăţirii condiţiilor de trai în toată lumea. Dar îmbătrânirea populaţiei lumii – nu doar în Occident, ci şi în Asia şi America Latină – va aduce reale probleme, pe care noi, oamenii, dar și statele în care trăim, suntem puțin pregătiți să le înțelegem și să le acceptăm.

 

Emilian M. Dobrescu / UZPR

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *