◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro01.05.2024

„Back to Origins!”. Incursiune în istoria Egiptului antic

Universitatea Hyperion din București invită publicul la o incursiune în istoria Egiptului antic pentru redescoperirea rădăcinilor de la cea mai îndepărtată civilizație egipteană, pe parcursul a 50 de minute de regal egiptologic, cultural, academic, științific, de dialog inter-transdisciplinar, o trecere în revistă a moștenirii egipteane pentru lumea de azi, a dimensiunii trecutului proiectată în prezent și a învățamintelor pe care le putem trage, a rolului și importanței femeii în societatea egipteană, considerată a fi cea mai emancipată în raport cu femeile din primele societăți antice și multe alte societăți actuale din lume.

Profesor univ. dr. Renata G. Tatomir, președintele Senatului Universității Hyperion, director al Centrului pentru Studierea și Promovarea Egiptologiei, Orientului și Mediteranei CESPEOM– Universitatea Hyperion din București, membru în International Association of Egyptologists (IAE), împreună cu doamna fizician Adriana Godeanu-Metz, președintele Asociației BERGA-MOND – Spania, vicepreședinte al International Union for Interdisciplinarity and Transdisciplinarity in Complex Systemes – Belgia (IUITCS), au fost invitatele celebrului teleast Cornel Pavel Dărvășan, realizatorul emisiunii ȘTIREA CEA BUNĂ – A7 TV.

Amfitrionul a dezbătut împreună cu cele două interlocutoare evenimentul organizat de doamna Godeanu-Metz în Spania, în La Vall d’Uixo (provincia valenciana Castello), pe 16 februarie 2024, dedicat rolului femeii în societatea celei dintâi, mai evoluate și fascinante civilizații ale omenirii, civilizație egipteană faraonică, prin care a pus în evidență receptarea moștenirii culturale a acesteia.

S-a arătat că, de-a lungul a trei milenii de civilizație, femeia egipteană a fost, pentru vremea ei și pentru mentalitatea globală a primelor civilizații, cea mai emancipată, chiar mult mai emancipată comparativ cu femeile din multe alte societăți actuale din lume.

Discuția s-a concentrat pe câteva idei esențiale atât pentru evenimentul din 16 februarie 2024, cât și pentru societatea actuală.

Masa rotundă de egiptologie, care a deschis evenimentul hibrid din 16 februarie 2024și în cadrul căreia Prof. Univ. Dr. Renata G. Tatomir a conferențiat despre Moștenirea Egiptului antic și rolul femeii în societatea egipteană. Discuția a beneficiat și de participarea internațională a doua specialiste egiptolog, Profesor dr Joanna Popielska-Grzybowska (Polonia) și Dr. Mónica M. Marcos(Spania).

În cadrul emisiunii, a fost, desigur, prezentată și ultima carte scrisă și publicată în timp record de către cele două interlocutoare, BACK TO ORIGINS, carte care beneficiază de o bogată ilustrație și informații științifice detaliate, oferite de Prof. Univ. Dr. Renata G. Tatomir, rod al documentării în Egipt. Imaginile sunt cu atât mai importante, cu cât, pentru protejarea lor, o serie de situri arheologice (precum mormântul reginei Nefertari din Valea Reginelor) se închid vizitatorilor pe termen nedeterminat.

Doamna Adriana Godeanu-Metz a prezentat celelalte două secțiuni ale evenimentului din Spania, axate pe moștenirea și valorificarea elementele culturale și simbolice egiptene antice în lumea modernă: concertul de muzică clasică ce a prezentat fragmente din opere celebre și defileul de modă – unul dintre creatori fiind Sergio Popa, un talentat tânăr român din Spania.

Alte teme de interes științific dezbătute în cadrul emisunii: despre activitățile în care se implicau femeile egiptene și drepturile de care se bucurau (inclusiv să dețină proprietăți, să divorțeze și să fie educate); despre Osiris și Isis (și diferenta dintre învierea lui Osiris și învierea lui Isus); despre artă și știință, viață, moarte și nemurire din perspectiva mentalității egiptene antice; despre noile descoperiri cu privire la transportarea uriașelor blocuri de calcar (travertin) din care au fost construite piramidele egiptene de la Giza, de la carierele de piatră, la necropolă; despre elementele de știință egipteană, precum teorema pe care grecii antici și lumea modernă i-au atribuit-o lui Pitagora, dar pe care egiptenii o cunoașteau și o aplicau cu mult timp înainte, încă din anii 2000 î.e.n.

În final, invitatele au vorbit și despre viitoarele lor proiecte de promovare la nivel internațional a egiptologiei românești de la Universitatea Hyperion din București, prin Centrul pentru Studierea și promovarea Egiptologiei, Orientului și Mediteranei-CESPEOM. (ultima-ora.ro)

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *