◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.04.2024

Fost ministru de Interne din Peru, condamnat pentru implicarea în asasinarea unui jurnalist

Un tribunal peruan l-a condamnat pe Daniel Urresti – un fost candidat la Președinție, ministru de Interne și membru al Parlamentului –la 12 ani de închisoare pentru rolul său în uciderea jurnalistului Hugo Bustíos, în 1988, elatează Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ).

Urresti, în vârstă de 66 de ani, general de armată în retragere, a fost condamnat pentru că a participat la o ambuscadă care l-a ucis pe Bustíos și l-a rănit pe reporterul Eduardo Rojas. Ambii au relatat despre conflictul dintre trupele guvernamentale și gherile. După ce sentința a fost citită, Urresti a fost scos din sala de judecată din Lima cu cătușe. „Condamnarea lui Daniel Urresti pentru uciderea jurnalistului Hugo Bustíos este un pas important spre eliminarea impunității pentru crimele împotriva presei din Peru și arată drumul lung și dureros pe care trebuie să-l parcurgă familiile care caută dreptate. Familia și colegii lui Hugo Bustíos au în sfârșit o măsură de închidere, aproape 35 de ani mai târziu”, a spus Carlos Martínez de la Serna, director al CPJ.

Bustíos, în vârstă de 38 de ani, a fost reporter la Caretas, cea mai influentă revistă de știri din Peru și președinte al Asociației Naționale a Jurnaliştilor din orașul Huanta, din Munții Andini. Jurnalistul a scris frecvent despre abuzurile comise atât de armată, cât și de gherilă. Bustíos a fost ucis la 24 noiembrie 1988, într-o ambuscadă la periferia orașului Huanta, unde Urresti. Atacul a fost inițial pus pe seama rebelilor din Calea Luminoasă, dar în curând au apărut acuzații că Bustíos și Rojas au fost vizați în mod deliberat de o patrulă a armatei.

Ani la rând, cazul a trecut între instanțele militare și civile, dar în 2007, comandantul bazei militare Huanta și un alt ofițer au fost găsiți vinovați de uciderea lui Bustíos. În 2011, unul dintre ofițerii condamnați l-a implicat pe Urresti, care în 2015 a fost acuzat oficial de omor. Trei ani mai târziu, o instanță l-a eliberat pe Urresti, dar Curtea Supremă din Peru a anulat această decizie și a dispus un nou proces, care s-a încheiat cu condamnarea sa.

CPJ, Human Rights Watch și Centrul pentru Justiție și Drept Internațional au adus cazul în fața Comisiei Interamericane pentru Drepturile Omului, care în 1997 a găsit statul peruan responsabil pentru uciderea lui Bustíos.

Totuși, în ciuda legăturii sale cu asasinatul, Urresti a ocupat funcția de ministru de Interne al țării între 2014 și 2015, a candidat de două ori pentru funcția de președinte și a fost aproape ales primar al rașului Lima anul trecut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *