◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro24.04.2024

ChatGPT aprinde dezbaterile europene pe marginea protecției datelor

Interzicerea recentă a Italiei asupra ChatGPT și problemele de protecție a datelor care se profilează legate de chatbot-ul cu inteligență artificială (AI) au stârnit dezbateri la nivel european între cei încântați de instrument și alții care se tem de dezvoltarea lui.

Italia a devenit prima țară din Uniunea Europeană care a interzis software-ul și a lansat investigații asupra furnizorului OpenAI cu privire la presupusele încălcări ale Regulamentului general privind protecția datelor (GDPR) și la eșecul de a verifica vârsta utilizatorilor săi. OpenAI ar fi prelucrat date cu caracter personal fără a informa utilizatorii și persoanele fizice și ar putea să nu aibă o bază legală pentru colectarea extinsă de date folosită pentru a-și antrena modelele AI.

ChatGPT, un model de limbaj AI care poate înțelege și genera răspunsuri asemănătoare oamenilor la diferite interogări, a fost lansat recent și a crescut rapid în popularitate de atunci. „Problematică este viteza cu care noi, ca societate, ne confruntăm acum brusc cu această tehnologie”, a declarat pentru EURACTIV Sabrina Küspert, expert în inteligență artificială și coleg la think tank-ul german Stiftung Neue Verantwortung, adăugând că acest lucru ar lăsa puțin timp pentru dezbateri.

 

Legea AI ar putea include chatbotul

Odată cu creșterea numărului de abonați, temerile cu privire la impactul potențial al ChatGPT asupra protecției datelor și confidențialității cresc.

În Germania, Conferința pentru protecția datelor investighează deja dacă OpenAI încalcă GDPR. În Franța, deputatul Eric Bothorel a depuso plângere la autoritatea de reglementare a protecției datelor din Franța, CNIL, alăturându-se altor câtorva, anterioare.

Cu toate acestea, miniștrii digitali ai ambelor țări s-au pronunțat împotriva interzicerii naționale a ChatGPT și au favorizat în schimb o reglementare la nivelul UE. O astfel de reglementare, cunoscută sub numele de Legea AI, este în prezent în curs de dezvoltare, dar contestată de ChatGPT, deoarece AI cu scop general nu a fost acoperită în propunerea inițială a Comisiei. „Suntem la câțiva ani până la aplicarea Legii AI și este esențial ca toți consumatorii să fie protejați”, a declarat Frederico Oliveira da Silva, ofițer juridic superior la Organizația Europeană a Consumatorilor (BEUC).

Belgia, Austria, Croația și Finlanda nu au de gând să interzică software-ul; nici Polonia, care nu a primit plângeri cu privire la colectarea datelor.

În Spania, Agenția pentru Protecția Datelor (AEPD) a înaintat recent o petiție către EDPB, subliniind necesitatea de a evalua impactul pe care ChatGPT îl poate avea asupra protecției datelor. AEPD a mai anunțat că „a inițiat din oficiu proceduri de investigație preliminară împotriva companiei americane pentru o posibilă încălcare a reglementărilor”, a declarat agenția, citată de El País.

Pe de altă parte, instrumentele AI precum ChatGPT ar putea afecta 300 de milioane de locuri de muncă cu normă întreagă la nivel mondial, funcțiile administrative și juridice fiind printre cele mai afectate, a arătat un raport al Goldman Sachs, bazat pe o analiză a datelor privind rolurile ocupaționale din SUA și Europa. (redacția UZPR)

Foto: YouTube

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *