◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro06.09.2024

AUGUSTA ONIȚĂ și Destinul Cărții ca dar de preț al vieții

Pornind de la afirmația lui Ernest Hemingway că Nu există un prieten mai loial decât cărțile, îmi permit să fac o destăinuire personală, acea că destinul unei cărți poate fi un dar de preț al vieții. Acest gând mi s-a aprofundat și mai mult când am pășit în librăria Șt. O. Iosif din Brașov, unde am avut o primă întâlnire cu Augusta Oniță, managerul librării. M-au impresionat deopotrivă surâsul ei de zeiță, calmitatea-i seducătoare și toată iubirea ce o are  pentru lucrurile cele mai frumoase care o înconjoară, și anume, cărțile. În office-ul său din incinta librării am băut cel mai bun ceai de fructe pregătit chiar de ea și în deliciul acelei clipe livrești am realizat cât suflet poate exista într-o încăpere unde sunt cărți. După trei ani de la acea primă întâlnire, iată-mă acum, față în față cu Augusta Oniță, căreia i s-a adăugat în profesie și responsabilitatea de director de evenimente culturale Libris. 

Dragă Augusta, mi-aș dori să pornim de la acest cuvânt : Copilărie. Care a fost visul cel mai frumos al copilăriei tale?

Am fost îndrăgostită de povești dintotdeauna. Îmi amintesc și acum cu mult dor și nostalgie de poveștile pe care mi le citea mama mea la culcare. Am în fața ochilor acele tomuri mari scrise de Petre Ispirescu care au ajuns să fie aproape fărâmițate de la atâta răsfoire. Iar după ce am învățat să citesc, această bucurie s-a transformat într-o adevărată dependență. Citeam absolut tot ce găseam la îndemână în casă sau în biblioteca vecinilor noștri care mi se părea extraordinară, cu formatele acelea fascinante din colecțiile Dumas și Jules Verne. M-am născut într-un oraș mic, Luduș, care la vremea copilăriei mele avea o bibliotecă orășenească – așa se numea – care mie mi se părea un adevărat palat. Cred, însă, că bucuria cea mai mare venea în pachetele de cărți pe care le primeam regulat de la Ana și Virgil Oniță. Acestea erau răsfățul meu suprem, pentru că deveneau ale mele și nu trebuiau returnate.

Așa că răspunsul la întrebarea ta, dragă Claudia, este că cel mai frumos vis al copilăriei mele a fost să trăiesc printre cărți, vis care a devenit realitate la 18 ani când am pășit în librăria Șt. O. Iosif ca tânăr librar, meserie de care nu m-am putut despărți niciodată și iată că au trecut 22 de ani de atunci.

Am înțeles că ucenicia ta la Libris a început în anii studenției. Ce poți spune despre acele momente de început?

Da, am avut șansa de a începe să lucrez în librăria Șt. O. Iosif din Brașov  cu o lună înainte de a începe cursurile anului întâi de facultate și a fost o mare dragoste la prima vedere pentru această meserie, pe care o consider și acum extraordinară. Nu m-am putut desprinde de ea niciodată, am continuat să lucrez și să merg în paralel la facultate pe parcursul celor patru ani de studii și, recunosc, mă fascina mai mult „librăritul” decât finanțele și economia. Totuși, sunt foarte recunoscătoare acum că am dobândit și acele cunoștințe tehnice în  anii de studenție, pentru că acum îmi permit să fiu prinsă atât în realitatea pragmatică a administrării unei librării, cât și în cea umanistă a conținutului ei.

Anii mei de ucenicie au fost foarte aglomerați. Era solicitant să fac o facultate la zi și să lucrez după-amiaza în librărie, dar era o lume atât de nouă și de frumoasă pentru mine încât nu conta decât faptul că am această șansă. Visul meu de a trăi printre cărți devenea realitate și în același timp dobândeam și cunoștințe practice care să mă ajute să mă dezvolt în viitorul meu profesional.

Ne poți vorbi despre cel mai important eveniment marca Libris la care ai participat în decursul carierei tale profesionale?

Am participat alături de colegii mei la sute de evenimente, mai mici ca și amploare sau foarte mari, dar toate au avut darul de a ne îmbogăți spiritual și de a ne ajuta să evoluăm atât profesional, cât și personal.

Cel care a fost cel mai de impact pentru noi recent, este LibFest 2021 – Târgul online de Carte și Experiențe Culturale. Îl consider așa pentru că a redefinit tot ce știam noi până acum legat de evenimente culturale și ne-a adus o energie frumoasă de care aveam nevoie în aceste vremuri pandemice. Avantajul lui este că toate aceste evenimente pot fi vizionate în continuare de către toți cei care doresc să se încarce cu toată acea înțelepciune și cunoaștere pe libris.ro sau pe pagina de facebook Editura Creator.

Care este scopul Salonului de lectură din librăria Șt. O. Iosif?

Scopul Salonului de Lectură este acela de a oferi un răgaz, un moment de răsfăț celor care ne trec pragul. Este destinat răsfoirii cărților și întâlnirii cu un autor preferat.

Librăria Șt. O. Iosif este cea mai veche librărie din Brașov. Este un loc care s-a impregnat profund în cadrul rutinei tuturor celor care locuiesc în acest oraș sau vin în vizită din alte părți. Ce m-a impresionat foarte tare au fost toate fotografiile care circulau pe facebook în perioada de lockdown și chiar și după aceea, cu imagini din librărie, cu amintirile celor care ne-au vizitat și regretau că nu o mai puteau face la momentul respectiv. E un loc în care comunitatea se întâlnește și celebrează momente importante: un cadou pentru cineva drag, o carte premiu pentru finalul de an școlar, o întâlnire cu o personalitate mult așteptată, cea mai recenta apariție a autorului preferat și multe, multe alte evenimente importante care se marchează trecând pragul librăriei de generații întregi.

Cum vezi viitorul în acest context social prezent, mai ales dpdv al directorului de evenimente Libris.ro?

Este o perioadă în care e nevoie să învățăm să facem lucrurile diferit, dar cred că orice provocare ne ajută să creștem și să ne dezvoltăm. Noi suntem toți optimiști în privința viitorului și deschiși să ne gândim la soluții pe care în 2019 nici nu ni le imaginam ca facând parte din viața noastră, cum ar fi un târg online de carte sau de ce nu, unul hibrid la un moment dat.

Cuvântul cel mai iubit de tine…

În context profesional cel mai iubit cuvânt este Echipă. Tot ce am realizat până acum a fost fiind împreună cu oameni minunați de la care am învățat și de la care învăț în continuare. Cel mai ușor și frumos mod de a evolua este împreună și din acest motiv, pentru mine, acest cuvânt are o semnificație importantă.

Cui ai vrea să-i mulțumești, să-i fii recunoscătoare, în primul rând?

Le sunt foarte recunoscătoare Anei și lui Virgil Oniță pentru șansa de a veni ca librar în 1999 în librăria Șt. O. Iosif. Datorită lor am avut posibilitatea de a descoperi tot acest univers minunat numit Libris și de a crește împreună mai departe într-o poveste care pentru mine a însemnat o evoluție continuă.

Un mesaj pentru cititorii UZPR ?

Mulțumim mult că alegeți să faceți parte din povestea Libris și că ne susțineți activitatea prin fiecare carte cumpărată și prin fiecare eveniment pe care îl urmăriți. Multă recunoștință și bucurie.

Interviu de Claudia Motea




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *