◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro03.05.2024

UNICEF. Raportul privind copiii instituționalizați

Peste 450.000 de copii care trăiesc în case de copii din Europa și Asia Centrală reprezintă o „moștenire dureroasă” a neglijărilor, abuzurilor, exploatării și traumelor psihologice comise de adulți, potrivit unui raport al UNICEF publicat pe 18 ianuarie 2024 (https://news.un.org/fr/story/2024/01/1142457): ”Pathways to Better Protection” (”Căi către o mai bună protecție”), arată cum copiii cu dizabilități reprezintă până la 87% dintre cei aflați în îngrijire în cminele de copii, conform datelor disponibile. Și numărul copiilor neînsoțiți și separați de familiile lor, care solicită azil în astfel de instituții din Europa de Vest, este în creștere. „Avem un drum lung de parcurs înainte de a pune capăt moștenirii lungi și dureroase a îngrijirii copiilor în Europa și Asia Centrală”, a declarat Regina de Dominicis, director regional UNICEF.

Raportul subliniză că persoanele instituționalizate, în special de la o vârstă fragedă, pot experimenta întârzieri cognitive, lingvistice și alte întârzieri de dezvoltare, fiind mai mult în ipostaza probabilă de a încălca sistemul juridic al țării respective și de a fi din nou instituționalizate.

 

Câteva puncte pozitive

În ciuda acestor provocări, raportul UNICEF evidențiază unele tendințe pozitive înregsitrate în Bulgaria, Republica Moldova și Georgia, unde îngrijirea pe bază de familie a devenit norma, în comparație cu îngrijirea alternativă formală, datorită politicilor guvernamentale și investițiilor sporite.

În Turcia și România, investițiile făcute, sprijinul pentru familii și promovarea asistenței maternale au dus la o reducere a numărului de copii din anumite tipuri de instituții de îngrijire.

Cu toate acestea, raportul evidențiază lipsa de progres pentru copiii cu dizabilități. În țările cu date disponibile, statisticile arată cum a crescut numărul acestor copii în perioada 2015 – 2021. Pentru a respecta Convenția cu privire la drepturile copilului, Convenția cu privire la drepturile persoanelor cu dizabilități și Orientările Națiunilor Unite privind îngrijirea alternativă, UNICEF a evidențiat necesitatea închiderii sistematice a instituțiilor care, în mod obișnuit adăpostesc și educă copiii. Aceasta înseamnă înlocuirea instituțiilor rezidențiale pentru copiii cu dizabilități sau pentru copiii neînsoțiți și separați, cu îngrijirea familială și comunitară de înaltă calitate.

UNICEF a solicitat alocarea de către țările membre a unor resurse sporite pentru a sprijini identificarea timpurie și intervenția legată de copiii din căminele de copii, necesitatea unor servicii sociale mai bune, servicii de sprijin pentru familie pentru a evita separările inutile de familie ale acestor copii și asistența maternală de calitate pentru copiii care au nevoie de protecție. Agenția ONU a subliniat importanța realocării resurselor de la îngrijirea instituțională către îngrijirea în familie, precum și necesitatea asigurării investițiilor în această direcție de acțiune.

 

Emilian M. Dobrescu/UZPR

Edith Mihaela Dobrescu/Institutul de Economie Mondială

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *