◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Descoperire istorică făcută de arheologi în centrul Sibiului

O echipă de arheologi ai Universității „Lucian Blaga” au descoperit zilele trecute urmele unei clădiri cu pivnițe boltite, ce ar fi fost demolată în urmă cu aproape 200 de ani, pentru construcția actualului front al străzii Cetății.

Descoperirea a fost realizată pe șantierul arheologic deschis aproape de intersecția străzii Alexandru Papiu-Ilarian cu strada Cetății și este importantă pentru că-i ajută pe experți să înțeleagă mai bine istoria și dezvoltarea Sibiului.

La baza descoperirii stă planul Primăriei Sibiu de a moderniza strada Cetății. În vederea demarării proiectului, Direcția Județeană pentru Cultură Sibiu a solicitat prin aviz realizarea unei cercetări arheologice, de care se ocupă o echipă a Universității ”Lucian Blaga”, condusă de prof. univ. dr. Ioan Marian Țiplic, specialist în arheologie medievală.

”În cazul acestui șantier Direcția a cerut cercetare arheologică și în urma descoperirilor de zilele trecute aceasta va fi extinsă. Cercetarea este încă în desfășurare, din primele informații se pare că ar fi vorba despre o clădire sau un grup de clădiri care s-ar fi aflat în trecut pe același amplasament. Însă e mult prea devreme să ne pronunțăm. Cercetarea se va finaliza cu un raport științific, pe care îl vom putea consulta la momentul potrivit. Oricum, tot ceea ce se descoperă devine proprietatea intelectuală a universității. Pe urmă, constructorul are obligația de a proteja respectivele descoperiri, adică tot ceea ce urmează să se construiască pe respectiva stradă trebuie să urmeze niște proceduri tehnice astfel încât vestigiile să fie protejate. Atenție, nu înseamnă că proiectul primăriei este blocat, ci doar se acordă importanța cuvenită descoperirilor arheologice”, a explicat pentru Turnul Sfatului dr. Valentin Delcă, directorul executiv al Direcției Județene pentru Cultură Sibiu.

Contactat de reporterul Turnul Sfatului, expertul Marian Țiplic spune că deocamdată s-au descoperit urmele unei locuințe cu pivniță boltită, ce ar fi fost acoperită de noile construcții în urmă cu aproximativ 150-200 de ani, însă perioada în care ar fi fost construită clădirea încă este necunoscută.

”În cadrul proiectul de modernizare a străzii Alexandru Papiu-Ilarian, pe care primăria Sibiu îl derulează, fiind vorba despre o zonă cu potențial arheologic, în prezent este în desfășurare partea de cercetare arheologică. La prima vedere se pare că am găsit lucruri interesante, dar nu pot să vă dau prea multe detalii pentru că încă suntem într-o fază incipientă, nici noi nu știm cu exactitate și din acest motiv am și extins cercetarea. Sunt, se pare, rămășițele unei construcții mai vechi decât clădirile actuale. Suntem la nivel de pivnițe și se pare că acestea erau boltite, dar n-aș putea să vă spun în această fază de când datează și care este raportul cronologic clar între ceea ce am găsit și clădirile actuale”, a explicat prof. univ. dr. Ioan Marian Țiplic.

Acesta a mai completat spunând că, până acum, în documentele istorice ale Sibiului nu există prea multe informații cu privire la clădirile care ar fi fost dărâmate atunci când s-a construit actualul front al străzii Papiu-Ilarian.

”Din punct de vedere istoric, se bănuia că exista un alt front al străzii, mai îndepărtat de Zidul Cetății, și probabil că imobilul, mai degrabă pivnițele pe care le-am găsit noi acum țin de acele clădiri care au fost înainte. Putem lua în calcul faptul că vorbim despre descoperirea unei clădiri cu pivniță, parte dintr-o serie de clădiri ce nu mai funcționează de cel puțin 150-200 de ani. Când au fost ele construite, asta nu pot să vă spun acum, o să venim cu un raport detaliat”, a mai declarat Marian Țiplic.

Arheologii estimează să săptămâna viitoare vor finaliza cercetarea pe acest segment și doar atunci vor putea oferi detalii suplimentare.

Primăria Sibiu a demarat încă din 2019 reabilitarea zidurilor cetății de pe bulevardul Corneliu Coposu și a celor trei turnuri istorice de pe strada Cetății. La momentul respectiv municipalitatea anunța că ”lucrarea presupune curățarea zidurilor, reparații la tencuieli și zidărie, modernizarea iluminatului arhitectural, precum și reparații în interiorul turnurilor în pregătirea deschiderii acestora pentru public și evenimente culturale”.

turnulsfatului.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *