◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro23.04.2024

„Memento Academician Răzvan Theodorescu“

Academia Română, prin Secția de arte, arhitectură și audiovizual, organizează marți, 20 februarie 2024, sesiunea „Memento Academician Răzvan Theodorescu”. Evenimentul se va desfășura în Aula Academiei, începând cu ora 11, și va fi deschis de alocuțiunea acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române.

Personalitatea și activitatea profesorului și omului de cultură Răzvan Theodorescu vor fi evocate în discursurile acad. Ioan Dumitrache, secretarul general al Academiei Române, acad. Marius Porumb, directorul Institutului de Arheologie și Istoria Artei din Cluj-Napoca, prof. dr. Georgeta Filitti și prof. dr. Georgeta Stoica, membre de onoare al Academiei Române, Ionuț Vulpescu, deputat, fost ministru al Culturii, prof. univ. dr. Ioan Opriș. Sesiunea va fi moderată de acad. Sabina Ispas, președintele Secției de arte, arhitectură și audiovizual.

Reputat istoric al culturii, cu vocație enciclopedică, acad. Răzvan Theodorescu (1939-2023) a fost o personalitate de excepție a culturii române contemporane și un membru marcant al Academiei Române începând cu anul 1993. Specialist în istoria artei, artă şi civilizație românească, creștinism și spiritualitate balcanică, acad. Răzvan Theodorescu a fost vicepreședinte al Academiei Române în perioada 2018-2023 și președinte al Secției de arte, arhitectură și audiovizual timp de 10 ani.

Doctor în istorie la Universitatea din București, cu un studiu despre elementele culturale bizantine, balcanice și occidentale care au marcat începuturile culturii medievale românești, și-a început cariera științifică în anul 1963, la Institutul de Istoria Artei, unde a fost cercetător și director adjunct științific. În 1987 a devenit conferențiar asociat la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, astăzi Universitatea Națională de Arte din București, unde din 1990 a activat ca profesor, susținând cursuri de artă medievală europeană, tipologia artei sud-est europene, caracteristicile Orientului creștin și istoria civilizației bizantine. În același an a fost ales rector al Universității Naționale de Arte. Activitatea sa didactică a însemnat și colaborările cu Universitatea Media, Universitatea „Spiru Haret“ din București, Universitatea „Apollonia“ din Iași, Universitatea „Danubius“ din Galați, dar și ca profesor invitat la Centrul Superior de Studii Medievale din Poitiers.

Bogata sa opera s-a axat pe studiul artei vechi românești şi al artei medievale europene, pe analiza comparativă a strategiilor geopolitice din spațiul Europei, pe studiul mentalităților și pe cercetarea unor domenii de nișă din care au rezultat teoria „coridoarelor culturale“, teoria tipologiei ctitorilor, expunerea momentum princeps pentru începuturile artei europene, dar și teoria mentalității tranzacționale a poporului român, pe care a expus-o în discursul de recepție la Academia Română.

A realizat, vreme de peste trei decenii, articole pentru celebra emisiune „Teleenciclopedia”, produsă de Televiziunea Națională, pe care o considera una dintre realizările sale importante la nivel public.

Profesorul Răzvan Theodorescu a avut o contribuție remarcabilă la organizarea unor instituții și a unor structuri guvernamentale: a fost președinte al Radioteleviziunii Române (1990-1992), membru al Consiliului Național al Audiovizualului (1992-2000), președinte al Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice (1993-1995), Ministru al Culturii și Cultelor (2000-2004) și Ambasador Național al Programului ONU „Alianţa Civilizaţiilor“ începând cu anul 2009. În calitate de secretar general al Asociației Internaționale de Studii Sud-Est Europene (1994-2023) a sprijinit numeroase proiecte de cercetare interdisciplinară. De numele acad. Răzvan Theodorescu se leagă înființarea primei catedre umaniste UNESCO din România.

A fost laureat al premiului „Nicolae Bălcescu“ al Academiei Române și al premiului „Gottfried von Herder”, conferit de Universitatea din Viena, iar în anul 1998 a fost ales membru al Academiei Europene de Științe, Arte și Litere.

A fost distins cu Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Mare Ofițer de către Președinția României și cu Ordinul Artelor și Literelor al Republicii Franceze, în grad de Comandor, ca o recunoaștere a incontestabilei sale contribuții la promovarea culturii românești și europene.

Sesiunea omagială organizată de Academia Română va fi urmată de expoziția „Remember Academician Răzvan Theodorescu“, organizată în sala „Theodor Pallady” a Bibliotecii Academiei Române. Vernisajul este programat la ora 13, în prezența prof. ing. Nicolae Noica, membru de onoare al Academiei și directorul general al bibliotecii, și a dr. Adrian Silvan Ionescu, directorul Institutului de Istoria Artei din București. (afnews.ro)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *