◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro15.05.2024

Comentariile scurte, verificate în prealabil, „desființează” eficient
știrile false

Comentariile scurte și simple de la utilizatorii obișnuiți ai rețelelor sociale îi pot ajuta pe alții să detecteze știri false, arată un nou studiu internațional, realizat de experți de la Universitatea din Exeter, Universitatea din Zurich și Universitatea din Utah. Practic, cercetarea arată că simpla citire a corecțiilor de la alții, online, are impact asupra acurateții percepute și asupra detectării conținutului incorect.

Potrivit scitechdaily.com, specialiștiiii au descoperit că formatul și lungimea comentariilor corective nu contează prea mult; utilizatorii rețelelor sociale nu trebuie să scrie texte lungi și detaliate pentru a semnala conținut fals, foarte eficiente fiind frazele scurte care atrag atenția asupra faptului că o anume informația este falsă.

Pe der altă parte, este de menționat faptul că există și corecții… greșite care afectează utilizatorii rețelelor sociale: atunci când comentariile utilizatorilor semnalează știrile corecte ca fiind false, cititorii pot percepe știrile reale ca fiind inexacte.

 

Câteva cuvinte și puterea lor…

Experții au chestionat peste 6.600 de persoane în Marea Britanie, Germania și Italia. Respondenții au finalizat o sarcină pentru a evalua postările de știri false și adevărate pe diverse subiecte, cum ar fi sănătatea, schimbările climatice și tehnologia. Studiul a folosit material care a fost postat pe X (acum Twitter), Instagram și Facebook.

Cercetătorii nu au găsit dovezi că indiciile corective mai sofisticate, cum ar fi comentariile cu link-uri către site-uri web de verificare a faptelor, au fost în mod constant și semnificativ statistic mai eficiente decât indiciile corective slabe, cum ar fi doar câteva cuvinte care semnalează o postare ca fiind inexactă. „Am descoperit că oamenii nu trebuie să scrie comentarii corective lungi online atunci când doresc să semnaleze o postare ca fiind inexactă. Consultând un site web de verificare înainte de a semnala o postare ca fiind inexactă, oamenii se pot asigura că acea corectare pe care o semnalează nu este greșită”, explică specialistul Florian Stoeckel. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *